GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR VE ÜRÜNLERİNDEN DOĞACAK ZARARLARDAN SORUMLULUK
Özet Görüntüleme: 105 / PDF İndirme: 70
DOI:
https://doi.org/10.37242/pejoss.51Anahtar Kelimeler:
Genetiği değiştirilmiş organizmalar, biyogüvenlik kanunu, tehlike sorumluluğuÖzet
Genetiği değiştirilmiş organizmalar ile ilgili endişeler belki de kavramı tam olarak bilmemenin verdiği etkiyle her geçen gün artmaktadır. Maalesef tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu ürünler ile ilgili ciddi tartışmalar yaşanmaktadır.
Genetiği değiştirilmiş organizmalar daha önce uygulanmamış, karmaşık ve kapsamlı etkileri olan yeni bir teknolojidir. Bu yeni teknolojinin risklerinin bilimsel olarak belirlenebilmesi için zamana gereksinim duyulmaktadır. Muhtemel risklere karşı bilimsel ve yasal önlemlerin alınması ise zorunluluktur. Bu nedenle genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve bu teknoloji sonucu oluşan ürünlerden kaynaklanabilecek riskleri engellemek amacı ile biyogüvenlik sisteminin kurulması kararı alınmıştır. Bu konu ile ilgili faaliyetlerin düzenlenmesi, denetlenmesi ve izlenmesi ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla 18.03.2010 tarih ve 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu çıkarılmıştır.
Genetiği değiştirilmiş organizmalara ilişkin hukuki sorumluluk düzenlemesi kanunun 14. maddesinde "sorumluluğa ilişkin temel ilkeler" başlığı altında düzenlenmiştir. Düzenlemenin bir bütün olarak incelenmesi sonrasında hükümlerin bu haliyle sebep sorumluluğunun en ağır hali olan tehlike sorumluluğu getirdiği sonucuna varılabilir.
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2020 Premium e-Journal of Social Science (PEJOSS)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.