Geçmişten Günümüze Svastika Motifi


Özet Görüntüleme: 30 / PDF İndirme: 20

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14643530

Anahtar Kelimeler:

Svastika, Motif, Sembol.

Özet

İnsanlık tarihi boyunca, düşüncelerin ve duyguların en etkili iletişim araçlarından biri semboller olmuştur. Bu görsel dil, farklı kültürlerde ve dönemlerde farklı anlamlar yüklenerek, insanlık deneyiminin evrensel bir ifadesi haline gelmiştir. Bu çalışmada, özellikle svastika sembolü üzerinden, sembollerin kültürel, dini ve sosyal bir kimliği nasıl yansıttığına ve tarihsel süreç içinde nasıl dönüşüm geçirdiğine dair bir inceleme yapılacaktır. Bu çalışmada, özellikle MÖ. yıllarına dayanan köklü bir geçmişe sahip olan svastika sembolü, tarihsel bir perspektifte incelenmektedir. Çeşitli uygarlıklarda uğur ve iyi talihi simgeleyen bu sembolün, farklı kültürlerde farklı anlamlara ve kullanım alanlarına sahip olduğu görülmektedir. Literatür taraması yöntemiyle desteklenen bu araştırmada, svastikanın tarihsel süreç içindeki evrimi ve sembolik anlamının çeşitliliği üzerinde durulmaktadır.

Anadolu ve İslam kültüründe svastika motifinin incelendiği bu araştırma, sembollerin sadece görsel ifadeler değil, aynı zamanda toplumların hafızası, inançları ve değerleri olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Svastika örneğinde olduğu gibi, bir sembolün anlamı, bulunduğu kültürel ve tarihsel bağlam içerisinde değerlendirildiğinde daha doğru bir şekilde anlaşılmaktadır. Bu çalışma, sembollerin evrensel dilini çözmenin, geçmişi anlamamızın yanı sıra, günümüzde de kültürel kimliklerimizi ve inançlarımızı şekillendirmeye devam eden bu görsel dilin karmaşık yapısını daha iyi kavramamıza yardımcı olacağını göstermektedir. Bu çalışma, sembollerin insanlık tarihindeki önemini vurgularken, svastika örneğinde olduğu gibi, bir sembolün aynı zamanda kültürel, dini ve sosyal bir kimliği nasıl yansıtabileceğini göstermektedir. Sembollerin evrensel dilini çözmek, geçmişi anlamamızın yanı sıra, günümüzde de kültürel kimliklerimizi ve inançlarımızı şekillendirmeye devam eden bu görsel dilin karmaşık yapısını daha iyi kavramamıza yardımcı olacaktır. Anadolu ve İslam kültüründe svastika motifi araştırılmış ve 3 dokuma örneği bulunmuştur. Görsellerle desteklenerek çalışma tamamlanmıştır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Avşar, L. (2010). Antik Yunan seramiklerindeki haç ve çarkıfelek simgeleri ve bunların Avrasya, Anadolu ve Mezopotamya kültürlerindeki muhtemel kaynakları. Mukaddime, 3, 115–141.

Bayraktaroğlu, S. (2016). Kıbrıs vakıflar idaresinde bulunan iki Osmanlı kilimi. Vakıflar Dergisi, 46:135-144.

Çoruhlu, Y. (2007). Erken devir Türk sanatı (1. Baskı). Kabalcı Yayınevi.

Daş, E. (2018). 1. Uluslararası Türk-İslam Mezar Taşları Kongresi Bildiriler Kitabı. Muvaffak Duranlı (Ed.), Mezar taşlarında svastika ve çarkıfelek sembollerinin kökeni ve anlamı içinde (s.199-206). Adnan Menderes Üniversitesi Yayınları.

Diyanet İşleri Başkanlığı (2010). Kur’an-ı Kerim meali. Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.

Eberhard, W. (2000). Çin simgeleri sözlüğü. Kabalcı Yayınları.

Erbek, M. (2002). Çatalhöyükten günümüze Anadolu motifleri. Kültür Bakanlığı Yayınları.

Karamağaralı, B. (1997). Türk halı sanatındaki motiflerin yorumu üzerine. Arış, 3, 28-39.

Kardeşlik, S. (2011). Vakıflar Halı Müzesi’nde Selçuklu ve Selçuklu geleneğindeki halılarda kozmonolojik ve ikonografik boyut. Restorasyon Yıllığı Dergisi, 2, 73-90.

Mülayim, S. (1999). Değişimin tanıkları Ortaçağ Türk sanatında süsleme ve ikonografi. Kaknüs Yayınları.

Schimmel, A. (2004). Tanrının yeryüzündeki işaretleri. Kabalcı Yayınları.

Tarcan, H. (2003). Tarihin başladığı ön-Türk uygarlığı resmi tarihin çöküşü. Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi.

Türkçe Sözlük (1988). TDK 1-2 Cilt A-J K-Z (Türk Dil Kurumu), Ankara.

İnternet Kaynakları

Dünyalılar (t.y.). Svastika sembolü. https://dunyalilar.org

Encyclopedia (t.y.). Svastika tarihi. https://encyclopedia.ushmm.org

Fosmaca (t.y.). Svastika sembolü. https://fosmanca.art/

İndir

Yayınlanmış

2025-02-28

Nasıl Atıf Yapılır

Çolpan, G. (2025). Geçmişten Günümüze Svastika Motifi. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 9(51), 181–191. https://doi.org/10.5281/zenodo.14643530