SEZAİ KARAKOÇ'UN MEYDAN KONUŞMALARI VE KONFERANSLARINDA DEVLET MESELESİ


Özet Görüntüleme: 53 / PDF İndirme: 29

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.37242/pejoss.2204

Anahtar Kelimeler:

Sezai Karakoç, İslam Medeniyeti, Millet, Türk/Türkiye, Devlet

Özet

Sezai Karakoç (1933 – 2021), Türk edebiyat ve düşünce dünyasının bilinen, etkin ve saygın isimlerindendir. 2021 yılında kaybettiğimiz merhum yazar, 1990‟lı senelerde meydan konuşmaları yapmış, çeşitli konferanslar vermiştir. Karakoç, bu konuşma ve konferanslarını daha sonraki tarihlerde “Çıkış Yolu” ismini verdiği üç ciltlik bir kitap serisine dönüştürmüştür. Onun konuşma ve konferansları arasında hemen göze çarpan temalar içinde devlet meselesi de vardır. Devlet meselesi burada daha ziyade medeniyet; İslâm medeniyeti, İslâm milleti, Türk milleti ve geçmişteki gerek öteki İslâm devletleri, gerekse Türk devletleri gibi konular eşliğinde işlenmektedir. Bu meseleler üzerine eğilmek duyarlılığının Sezai Karakoç‟ta 1950‟lerden beri süregelen bir hususiyet olduğu da söylenmelidir.
Bu çalıĢmanın amacı Karakoç‟un, mezkûr meydan konuĢmaları ve konferanslarında devlet meselesini ele alıĢ tarzını incelemektir. ÇalıĢmada yöntem olarak belgesel araĢtırma yaklaĢımı benimsenmiĢtir. Nicel değil nitel bir teknik izlenmiĢtir. Ortaya çıkacak bulguların Karakoç‟un düĢünürlük yönünün daha belirgin Ģekilde anlaĢılmasını mümkün kılacak bulgular olacağı öngörülmüĢtür. Devlete müteallik bu bulguların siyaset bilimi, sosyoloji ve Türk düĢünce tarihçiliği gibi baĢka baĢka akademik alanlardaki çalıĢmaları teĢvik etmesi de beklenmektedir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2021-12-31

Nasıl Atıf Yapılır

DEMİREL, İdiris. (2021). SEZAİ KARAKOÇ’UN MEYDAN KONUŞMALARI VE KONFERANSLARINDA DEVLET MESELESİ. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 5(17), 696–709. https://doi.org/10.37242/pejoss.2204