Yapı Denetim Firması Çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Değerlendirilmesi


Özet Görüntüleme: 230 / PDF İndirme: 65

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8201233

Anahtar Kelimeler:

İş sağlığı ve güvenliği, Yapı Denetim Firmaları, İş sağlığı güvenliği eğitimleri, Anket

Özet

İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ve normları gelişen teknolojiyle birlikte daha da önemli hale gelmiştir. İş kazası istatistikleri incelendiğinde, inşaat sektörü iş kazası ve meslek hastalıkları konusunda ilk sırayı almaktadır. İnşaat sektöründe çok fazla iş kolu olması ve çalışanların akademik eğitim seviyelerinin yetersiz olması meydana gelen iş kazalarının en önemli etkenlerindendir. onuyla ilgili yapılan çalışmalar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili verilen eğitimlerin iş kazalarını önlemede etkili olduğunu göstermektedir. Özellikle inşaat sektöründe bulunan farklı iş kollarına özel eğitimlerin önemi ve katkısı daha görünürdür. Yapı denetim firmaları, bir bina inşasının ilk basamağından son basamağına kadar denetim görevini icra eden firmalardır.  Yapının sağlıklı ve taahhüt edilen standart ve kalitede olmasını yapı sahibi adına denetlerler. Bu firmalar kamu ve tüzel kişiler adına çalışabilirler. Bünyelerinde mimar, mühendis ve inşaat teknikeri çalıştıran bu firmalar, binanın ruhsat almaya elverişli olmasını sağlarlar. Bu çalışmada, ölümlü iş kazaları açısından en tehlikeli sektörlerin başında gelen inşaat sektöründe görev yapan, inşaatın her aşamasında inşaatın içinde görev alan yapı denetim firmaları çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin yeterliliği ve etkisini belirlemek üzere anket çalışması yapılmıştır. Çalışanların demografik özellikleri, iş kazaları ve meslek hastalıkları bulguları, iş sağlığı güvenliği eğitimlerine katılımları, konuyla ilgili farkındalıkları gibi alanlar sorgulanmıştır. İş sağlığı güvenliği eğitimlerinin artırılmasının yanında mesleki eğitimlerin de verilmesi ve en önemlisi bu bilinç ve farkındalığın kazandırılmasıyla kazaların önüne geçmek mümkün olacaktır

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Akboğa, Ö. (2011). Hazır Beton Sektörünün İş Güvenliği Açısından Analizi. [Yüksek Lisans Tezi], Fen Bilimleri Enstitüsü, Ege Üniversitesi.

Akyiğit, E. (2001). İş Kanunu Şerhi. Seçkin Yayınları.

Arıcak, F., Çağlarer E. (2021). İş Güvenliği Eğitimlerinde Kullanılan Modellere Meta Analiz Yöntemle Bakış. Pearson Journal of Social Sciences-Humanities, 15, 482-490.

Bayrak, E. , Yılmaz Karan, T. , Karakaş, İ. , Uçan, R. , Bingöl, N. ve Karahan, M. (2021). İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğine Yönelik Olarak Uygulanan Eğitim Metodlarının Çalışan Davranışlarına Yansımasının İncelenmesi. İSG Akademik, 3 (1) , 25-45 .

Durmaz, T. (2009). Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı ve Yeni Gelişmeler. Doktora Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ege Üniversitesi.

Karadağ, S. E. (2010). Türk İnşaat Sektörünün İş Güvenliği Açısından Risk Analizi. [Yüksek Lisans Tezi], Fen Bilimleri Enstitüsü, Ege Üniversitesi.

Saygılı, U. M. (2016). İnşaat Sektöründe İş Güvenliği Eğitimi. [Yüksek Lisans Tezi], Fen Bilimleri Enstitüsü, Beykent Üniversitesi.

Tam, C. M., Zeng, S. X. & Deng, Z. M. (2004). Identifying Elements of Poor Construction Safety Management in China. Safety Sci., 42(2), 569-586. https://doi.org/10.1016/j.ssci.2003.09.001

Tammam, Y. (2013). Analysis of Occupational Safety And Health Practices On Construction Sites in Turkey: Field Study. [Yüksek Lisans Tezi], Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi.

Uzun, İ. M. (2012). İnşaatlarda Yapı Makinaları Kullanımında İş Güvenliği Risk Değerlendirmesi, [Yüksek Lisans Tezi], Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi.

Üstünel, A. H. (2009). İş Sağlığı ve Güvenliğinde İşverenin Yükümlülükleri. [Yüksek Lisans Tezi], Sosyal Bilimler Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi.

URL1- https://sgk.gov.tr/Istatistik/Yillik/fcd5e59b-6af9-4d90-a451-ee7500eb1cb4/

İndir

Yayınlanmış

2023-08-01

Nasıl Atıf Yapılır

ARICAK, F., DEMİREL, C., & ÇAĞLARER, E. (2023). Yapı Denetim Firması Çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Değerlendirilmesi. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 7(32), 655–662. https://doi.org/10.5281/zenodo.8201233