Kırsal Alanda Yaşlılık: Osmaniye İli Kadirli İlçesi Örneği
Özet Görüntüleme: 402 / PDF İndirme: 145
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.8201177Anahtar Kelimeler:
Yaşlılık, Kırsal Yaşlılık, Yaşam Kalitesi, Tarımsal Faaliyet, KadirliÖzet
Günümüzde, bilimsel ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak yaşam koşullarının değişmesiyle Dünya’da ve Türkiye’de insanların yaşam süresi uzamış, yaşlı nüfus sayısal ve oransal olarak artmıştır. Demografik dönüşüm sürecinde, ülkemizde de kırdan kente göç sonucu hızlı bir kentleşme sürecine girilmiş ve bu nüfus hareketleri, aile yapısını değiştirirken kır veya kentte yaşayan yaşlıların rol ve statüsünü de değiştirmiştir. Ancak kırsal yaşlılığı, özellikle tarımsal faaliyetler açısından, konu alan çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu nedenle çalışmada, Kadirli ilçesi örneğinde, kırsal alanda yoğunlaşan yaşlıların fiziksel çevre, sağlık ve yaşam kalitesi odaklı mevcut durumları ve sorunlarının yanı sıra tarımsal faaliyetler açısından da mevcut durumlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma verileri, nicel ve nitel veri toplama tekniği birlikte kullanılarak derlenmiş; 65 ve üzeri yaştaki toplam 700 kişiyle bireysel görüşme yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Kadirli kırsalındaki yaşlı bireylerin çok boyutlu sorunlarının olduğu belirlenmiştir.
İndirmeler
Referanslar
Güler, Z., Güler N. ve Özsel, D. (2015). Huzurevi köyleri: kırsal kesimde yaşlılık. TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı, Proje No. 113K515, Ankara.
İçli, G. (2008). Yaşlılar ve yetişkin çocuklar. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi, 1, 29-38.
Kalkınma Bakanlığı [KB]. (2018). Yaşlanma. 11. Kalkınma Planı (2019-2023), Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara.
Kurt, G. (2008). Türkiye’de yaşlılık olgusuna sosyolojik bir bakış (Sivas İl Örneği). [Yüksek Lisans Tezi], Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı, Sivas.
Seyyar, A. (2020). Geragoji: yaşlılar ve yaşlı eğitimi. http://millisuur.com/geragoji-yaslilar-ve-yasli-egitimi/
Tufan, İ. (2016). Antik Çağ’dan günümüze yaşlılık ve yaşlanma. (Geliştirilmiş II. Baskı), Nobel Akademik Yayıncılık.
Türkiye İstatistik Kurumu [TÜİK] (2022). Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, 2021. Türkiye İstatistik Kurumu Haber Bülteni, 45500. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p =Adrese-Dayalı-Nüfus-Kayıt-Sistemi-Sonuçları-2021-45500&dil=1
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Premium e-Journal of Social Science (PEJOSS)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.