Kırmızı Rengin Rönesanstan Fütüristik Döneme Kadar Resim Sanatında Temsili: Eser Analizleri
Özet Görüntüleme: 200 / PDF İndirme: 81
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.8408992Anahtar Kelimeler:
kırmızı, renk, rönesans, sanat eserleri, eser analiziÖzet
Tarihin ilk evrelerinden bugüne değin insanoğlunu etkileyen renk, her çağda farklı biçimlerde sanat eserlerine yansımıştır. Dönemin toplumsal, dini olaylarından etkilenen sanatçıların resimlerinin konusu içinde yaşadıkları topluma göre şekillenmiştir. Sanatçılar tablolarında duyguyu, ruh halini aktarabilmenin ifade aracı olarak gördükleri renk kullanımına fazlasıyla önem verilmişlerdir. Renklerin tarihsel süreç içerisinde kullanımı sanatsal çalışmalara derinlik kazandırmış, ışık ve gölge gibi unsurların renklerle sağlanması tablolara farklı bir ifade getirmiştir. Tarih öncesi çağlardan günümüze kadar geçen zaman içerisinde pigment olarak keşfedilen ve insanoğlunu etkileyen önemli renklerden biri kırmızıdır. Farklı kültürlerde çeşitli anlamlarla sembolize edilen kırmızı renk bilinen en eski çağlardan bugüne kadar mağara duvarlarından tuval yüzeylerine kadar uzanan köklü bir geçmişe sahiptir. Kırmızı renge her toplumda kültürel, dinsel ve psikolojik açıdan farklı anlamlar yüklenmiştir. Bu anlamlar doğrultusunda kırmızı rengin eserler üzerindeki yansıması toplumdan topluma farklılıklar göstermiştir. Örneğin bazı dini inanışlarda kırmızı utancı simgelerken bazılarında kutsal ruh’ u temsil etmiştir. Toplumların inanç sistemindeki bu farklılıklar sanatçıların eserlerinde yoğun bir şekilde kendini göstermiştir. Kırmızı rengin kullanımı ve dönemler içerisinde boya maddesi olarak kültürel ve toplumsal anlamda resim sanatındaki ifade biçimlerine yansımaları bu araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Çalışmada rengin yapısı, kökeni, kırmızı boya pigmentleri, kırmızı renge katılan anlamlar ve kırmızı rengin Rönesans’tan Fütüristik döneme kadar kullanım durumu beş sanatçının eserleri üzerinden incelenmiştir. Eserler araştırmada bulunan bölümlerden yola çıkılarak çözümlenmeye çalışılmıştır. Nitel araştırma özelliği taşıyan ve göstergebilimsel yöntem kullanılan bu araştırmada kırmızı rengin belirtilen tarihsel dönemler içerisinde belirtilen eserler üzerinden incelemeler yapılarak, kırmızı rengin sanatçıların üzerinde ne tür bir etki bıraktığının ve bunun çalışmalara nasıl yansıdığının ifade edilmesi amaçlanmıştır
İndirmeler
Referanslar
Apostolos-Cappadona, D. (2008-2009). Kutsal Kırmızı. Kırmızı ve Sanat, 1(50), 31-45.
Ayaydın, A. (2015). Empresyonizm (izlenimcilik) Akımının Güncel Bakış Açısıyla Bazı Yönlerden İncelenmesi. Sanat Eğitimi Dergisi, 3(2), 83-97.
Boztunalı, Z. S. (2016). Resim Sanatında Kırmızı Rengin Serüveni. Sanat ve Tasarım Dergisi, 6(90), 90-114.
Çitoğlu, S. (2008). 1945 Yılı sonrası afişlerdeki renklerin psikolojik boyutları [Yüksek Lisans Tezi]. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Erbaş, Ö. (1996). Sanat eğitiminde renk ve renk öğretim yöntemleri [Sanatta Yeterlilik Tezi]. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
Greenfield, A. (2008). Güneşin Rengi. Sanatdünyamız, 1(106), 76-96.
Kavukçu, M. (2006). Resim Sanatında Renk Olgusu Üzerine. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, (9), 57-72.
Pastoureau, M. (2008-2009). Olabildiğince Kırmızı. Kırmızı ve Sanat, 1(50), 18-31.
Yıldıran, A. (2007). Kırmızı. Journal of İstanbul Kültür University, 1(5), 23-29.
Kanat, A. (2001). Renk ve Duyu Psikolojisi.(1. Baskı). İlya Yayınevi.
https://www.matematiksel.org/dusuncenin-resmi-atina-okulu/.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Hieronymus#/media/Dosya:Caravaggio_-_Saint_Jerome_Writing,_c1606.jpg.
https://www.art-trade.de/Kuenstler/Cezanne/Paul-Cezanne-Knabe-mit-roter-Weste-3.jpg.php.
https:/sanatabasla.com/2015/01/kirmizi-oda-the-red-room-matisse/.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Premium e-Journal of Social Science (PEJOSS)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.