Sosyal Destek Hizmetinden Faydalanan Ailelerin Algıladıkları Sosyal Destek Ve Sosyal Dışlanma İlişkisi


Özet Görüntüleme: 250 / PDF İndirme: 84

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10258078

Anahtar Kelimeler:

Sosyal Destek Algısı, Sosyal Dışlanma Algısı, Sosyal Ekonomik Destek, Sosyal Hizmet

Özet

Geçmişten günümüze işsizlik ve istihdam eksikliği bütün ekonomilerin başlıca sorunu haline gelmiştir. Bu sorun kapsamında birey ve aile yapısı ekonomik, sosyal ve kültürel olarak çeşitli problemler ile karşı karşıya gelmektedir. Bu çalışmanın amacı yaşadığı maddi yoksulluk sonucunda sosyal ekonomik destek hizmetlerinden faydalanan ailelerin sosyal çevre tarafınca nasıl değerlendirildiği ve bu doğrultuda sosyal dışlanma ve sosyal destek ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmada, sosyal destek alan birey ve bu bireylerin ailelerine yönelik yapılan sosyal destekler incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan araştırmanın verileri SED’den faydalanan 18 kadın 2 erkek toplam 20 katılımcı ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmelerle elde edilmiştir. Araştırmaya katılan katılımcıların demografik bilgilerin yer aldığı Kişisel Bilgi Formu ve araştırma içeriğine dair önceden hazırlanmış sorulardan oluşan Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile sosyal destek ve sosyal dışlanma unsurları arasındaki ilişki saptanılmaya çalışılmıştır. Ülkelerin çoğunda ortaya çıkan sosyal dışlanma, ülkemizde de hissedilebilir boyutlara ulaşmıştır. Bu çalışmada öncelikle sosyal destek ve sosyal dışlanma unsurları çerçevesinde literatür araştırmaları yapılmış, ardından sosyal destek alan bireylere yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Bu doğrultuda sosyal destek ile sosyal dışlanma unsurları arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu saptanılmıştır. Araştırmaya katılan sosyal ve ekonomik destek hizmetlerinden yararlanan yoksul ailelerin ekonomik problemlerle baş etme adına yararlandıkları maddi yardımlar, algıladıkları sosyal dışlanmayı arttırdığı tespit edilmiştir. Bu araştırma kapsamında katılımcıların yakın sosyal çevrelerinden elde ettikleri sosyal destek deneyiminin, sosyal dışlanma hissini de önemli ölçüde etkilediği elde edilen diğer bulgular arasındadır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Alyüz, S., Beyza A. (2018). Sosyal Sermaye, Sosyal Ağlar Ve Sosyal Destek İlişkisi Sultanbeyli Ve Kadıköy’de Sosyal Hizmet Merkezlerine Başvuranlara İlişkin Karşılaştırmalı Durum Çalışması. [Yayınlanmamış Doktora Tezi] Yalova Üniversitesi.

Aydın, E. (2021). Sosyal ve ekonomik destek alan bireylerin sosyal destek algı düzeylerinin incelenmesi: Trabzon ili örneği, [Yüksek Lisans Tezi], Gümüşhane Üniversitesi.

Bülbül, S. (2019). Sosyal Ve Ekonomik Destek Alan Ailelerde Yoksulluk Olgusunun Değerlendirilmesi: Ümraniye Örneği. [Yüksek Lisans Tezi], İstanbul Üniversitesi.

Edebali, E. F. (2020). Sosyal Ve Ekonomik Destek Hizmetinden Faydalandırılanların Yaşam Memnuniyeti Ve Yaşam Kalitesi; Sincan Örneği. [Yüksek Lisans Tezi], Marmara Üniversitesi.

Gönültaş, S. G. (2019). Zihinsel engelli çocuğa sahip olan ebeveynlerin bakım yükü, sosyal destek düzeyleri ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi, [Yüksek Lisans Tezi], Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Gülmez, A. (2018). Ailesi yanında sosyo-ekonomik olarak desteklenen çocukların aile işlevlerinin değerlendirilmesi: Tunceli örneği [Yüksek Lisans Tezi], İstanbul Aydın Ün. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Karataş, Z. (2015). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Manevi temelli sosyal hizmet araştırmaları dergisi, 1(1), 62-80.

Lâçin, A. (2019). ASDEP görevlilerinin aile sosyal destek programının uygulama sürecine ilişkin değerlendirmeleri ve iş tatminlerinin ölçülmesi. [Yüksek Lisans Tezi, YalovaÜniversitesi]. Yüksek Öğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi. (Tez No: 586523)

Toptaş, T. & Başer, D. (2023). Sosyal Yardım Başvurusunda Bulunan Bireylerin Psikolojik Belirti Düzeyleri ile Algıladıkları Sosyal Destek Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. Toplum ve Sosyal Hizmet, 34(1), 19-44.

Türksever, C. (2020). Yoksul kadınların aile yılmazlık ve algılanan sosyal destek düzeylerinin incelenmesi: Merzifon örneği [Yüksek Lisans Tezi], Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Uğur Çinal, T. (2019). Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden faydalanan bireylerde yoksulluk algısı: İzmit örneği (Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü).

Yaldız, Ü. (2019). Sosyal ve ekonomik destek hizmet modelinden faydalanan ailelerin yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi: Kayseri ili örneği [Yüksek Lisans Tezi], Ankara Ün.,Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Yıldırım, A. (1999). Nitel araştırma yöntemlerinin temel özellikleri ve eğitim araştırmalarındaki yeri ve önemi. Eğitim ve Bilim, 23(112).

İndir

Yayınlanmış

2023-11-30

Nasıl Atıf Yapılır

Çiçek, L., Akgündüz, M., Koğuş, D., Elhakan, İshak, Kılıç, G., Altaş Ateş, S., Salcan, E., & Güven, B. E. (2023). Sosyal Destek Hizmetinden Faydalanan Ailelerin Algıladıkları Sosyal Destek Ve Sosyal Dışlanma İlişkisi. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 7(36), 1567–1582. https://doi.org/10.5281/zenodo.10258078