ERP Sistemlerinin Yaşam Döngüsü
Özet Görüntüleme: 142 / PDF İndirme: 85
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10450639Anahtar Kelimeler:
ERP, Kurumsal Kaynak Planlaması, TeknonojiÖzet
Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri, teknolojik gelişmelerle doğru orantılı olarak 20.yüzyılın sonlarında ortaya çıkan ve hızla gelişim gösteren bir sistem olduğu bilinmektedir. İlk olarak traktör üreticisinin, IBM ile beraber bir MRP sistemi geliştirmesiyle doğan ERP sistemleri sonralarda araştırma şirketi olan Gartner KKP sistemleri gelişiminin öncüsü olmuştur. Bulut sistemlerinin kullanımını ve internet erişiminin bulunduğu bütün cihazlardan kritik verilere erişimi kolaylaştırılmasına yol açmıştır. Tarihte ilk bulut ERP 1998 yılında Net Suite tarafından ortaya çıkarılmıştır. Gartner şirketi 2000 yılında birçok farklı alandan veri çekilebilen ERP II fikrini Dünyaya tanıtmıştır.
Bu çalışmada, kurumsal kaynak planlama sistemlerinin doğuşu, günümüze kadar ERP sistemlerinin gelişimi, bu sistemlerin dünya genelinde kullanımı, yaygın ERP sistemleri ve bu sistemlerde kullanılan bilişim sistemleri ele alınmaktadır. 1960 ‘lı yıllarda bir traktör üreticisi ile başlayan kurumsal kaynak planlama sistemleri bütün dünyada hızla kendine yer edinmiştir. Akıllı telefonlar daha da akıllandıkça, mobil teknolojiler daha da geliştikçe ERP sistemleri de hızla büyümektedir. Teknoloji gelişimini tamamladı mı bilinmez ama ERP sistemlerinin son yıllarda üst düzey gelişim gösterdiği gözlemlenmektedir. Günümüzde kurumsal kaynak planlama sistemi verileri fiziki verilerden daha önemli ve öncelikli hale gelmiştir. İlk başlarda kimsenin neler olacağına dair bir fikri yoktu fakat şu an görünen o ki bu çağdaki en önemli unsur bilgi ve bu bilgilerin güvenliğidir.
İndirmeler
Referanslar
Coşkun, M. (2021). Kurumsal Kaynak Planlama Yazılımı Geliştirme İçin Alan Özgü Olgunluk Modeli. Hacettepe Üniversitesi.
Hatipoğlu, C. (2010). Kalite Odaklı Kurumsal Kaynak Planlama Uygulamalarında Kritik Başarı Faktörlerinin Belirlenmesi, [Doktora Tezi], Sakarya.
Moon, Y. (2007). Enterprise Resource Planning ( ERP ): a review of the literature, Int. J. Manag. Enterp. Dev. 4(3)235–264.
Ross, J.W. & Vitale, M.R. (2000). CISR Working Paper - The ERP Revolution: Surviving Versus Thriving,
Shehab, E.M., Sharp, M.W., Supramaniam, L., & Spedding, T.A., (2004). Enterprise Resource Planning An Integrative Review. Business Management Journal, 10(4).
Tekbaş, A. & Ömürgönülşen, M. (2014). Otelcilik Sektöründe Kurumsal Kaynak Planlaması (KKP) Uygulamalarındaki Algılanan Kritik Başarı Faktörlerinin KKP Sisteminin Algılanan Başarısı Üzerindeki Etkileri: Ankara’daki İş Otellerinde Bir Araştırma. AİBÜ-İİBF Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(1), 207-237.
Yılmaz, B. (2009). İşletmelerde Kurumsal Kaynak Planlaması Uygulamalarında Kritik Başarı Faktörleri. SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Konya.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Premium e-Journal of Social Science (PEJOSS)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.