İNSANIN ANLAM ARAYIŞINDA SANATIN İZLERİ


Özet Görüntüleme: 152 / PDF İndirme: 55

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.37242/pejoss.4291

Anahtar Kelimeler:

Kültür, bilinç, sanat, anlam arayışı

Özet

Yaşamı anlamlı kılma, gereksinimleri karşılama uğraşısı, insanın var oluşundan günümüze değin süren zorlu bir çabadır. Yaşam enerjisini yoğunlaştırarak, içsel dünyayı rahatlatma ve amaçlarını gerçekleştirmek için yaratılan etkinliklerle sanat, anlam yüklü bir geleceği kurma arzusunu güçlendirir. Bilgi ve beceri gelişimi, özgür istençle yaşama katılmak, ortaklaşa bir yaşam değerliliğini sağlamak, çevre ve doğayı anlamlı etkinliklerle şekillendirmek isteyen insan, moral ve motivasyonunu sanatla güçlendirir.

İnsanın yaşamını anlamlandıran duygu ve düşünceler, sanat yoluyla duyarlı, sevgi dünyası gelişen, kalıcı değerleri içselleştiren arayışlarla şekillenir. İnsan yaşamı, anlam arayışıyla olgunlaşır, duygu ve düşünceler değerlenir. Bilişsel ve özgün bir dünya yaratımı, bilgi ve beceri gelişimini sanatla buluşturan anlayışlara yönelerek, bireyin duyarlılığı, bilinçliliği yükselir.

İnsanın kişiliğinin gelişimi, yaşamdaki anlam arayışı, bilgi, deneyim ve olgunlaşmayla yoğun duygu odağı oluşturur. Bilime, bilgiye ve sanata yönelme, değişime açık değerler edinme, sanatın işlevselliğiyle düşünsel, yazınsal, sözsel ve görsel yaratıcılığı geliştirir. Yaşamını anlamlı kılmak uğrunda insan; ne kadar çok bilgi ile donanırsa, değer duygularının yücelmesi, sanatsal etkinliklere katılımı, sanat izleyiciliği ve yaratıcılığı gelişir. Anlam arayışı, aynı zamanda mutluluk düşüncesini öne çıkarır. Film, roman, tiyatro ve müzik insanın hoşluk ve mutluluk arayışıdır. Değer davranışları edinme, güzel konuşma, hoşgörülülük gibi tavırlar, içsel dünyasını dışa yansıtırken çevresini etkiler, kültürel yapının değerlerini yüceltir. Bilinçli bir yaşam kurma çabasıyla sanat etkinlikleri, insan ruhunu zenginleştiren bilgiyi ve bilinci geliştirir. Yaşamı anlamlandırmada, kendisinin bilincinde olan bir yaşam kurma çabası, güzeli ve iyiyi arayış arzusudur. İnsanın yalnızlığını aşma isteği, anlam arama duygusuyla yoğunlaşır. Var oluş nedenlerini arama, sorgulama, araştırma ve çözüm üretmede, sanatın besleyici ve yaratıcı yönü, insanlığın geçirdiği değişik kültürlere süreklilik sağlar.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2023-01-31

Nasıl Atıf Yapılır

ÖZTÜRK, A. (2023). İNSANIN ANLAM ARAYIŞINDA SANATIN İZLERİ. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 7(26), 57–62. https://doi.org/10.37242/pejoss.4291