Yerel İşletmelerin Coğrafi İşaretli Ürünleri Kullanımına Yönelik Bir Araştırma: Giresun İli ÖrneğiYerel İşletmelerin Coğrafi İşaretli Ürünleri Kullanımına Yönelik Bir Araştırma: Giresun İli Örneği


Özet Görüntüleme: 167 / PDF İndirme: 49

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14266464

Anahtar Kelimeler:

Coğrafi İşaret, Giresun, Yiyecek İçecek İşletmeleri, TripAdvisor

Özet

Giresun ilinde faaliyet gösteren yiyecek ve içecek işletmelerinin yöresel ve coğrafi işaret tescilli yiyecek ve içecek ürünlerinin menülerinde yer verilme durumunun, gastronomi turizmi bağlamında  tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma bağlamında, öncelikle Giresun İline özgü tescilli ve başvuru sürecinde olan coğrafi işaretli ürünlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Daha sonrasında bu ürünlerin işletmelerdeki kullanım durumu TripAdvisor’da yer alan 265 Giresun İli özelinde hizmet veren restoran işletmeleri incelenerek kullanım durumları ve misafir yorumları analiz edilmiştir. Giresun ilinde yer alan yiyecek içecek işletmeleri arasından amaçlı örnekleme yoluyla ilk 20 içerisinde yer alan ve en çok yoruma, değerlendirmeye sahip yiyecek içecek işletmelerinin belirlenmesiyle örneklem elde edilmiştir. Verilerin toplanmasında doküman incelemesi ve içerik analiziyle yorumların analiz edilmesi sağlanmaktadır. Bu doğrultuda, 265 yiyecek içecek işletmesi ve misafir yorumu içerik analiziyle incelenmiştir. Araştırma bulguları neticesinde, Giresun fındık ezmeli kadayı tatlısı, Giresun ısırgan otu çorbası, Görele dondurması gibi coğrafi işaretli ürünlerin restoran menülerinde yer aldığını, ancak peynirli pide, kıymalı pide, kaşar kavurmalı pide, rasathane meşhur pidesi, pancar çorbası, mantar kavurma, mısır ekmeği, sırgan yağlaşı, turşu kavurması, sütlü kadayıf, fasulye turşusu kavurması, hamsili pilav,lahana Dible , lahana sarma , diken ucu , sakarca kavurması, ısırganlı mantı, merulcan, taftan tuzlaması, kiraz tuzlaması gibi yöresel ürünlerin ve yemeklerin coğrafi işaret almadığı görülmektedir. Ayrıca,  Giresun pidesi, turşu kavurması, mısır ekmeği, hamsili pilav, lahna diblesi, sakarca kavurması, diken ucu ve sakarca kavurmasının, merulcan kavurmasının, taftan ve kiraz tuzlamasının  misafirlerin genelde yorumlarının yemek temaları üzerinde şekillendiği görülmektedir. Coğrafi işaret başvuru sürecinde olan Giresun     tescillenerek menülerde yer alması gerektiği önerilmektedir. Bunun yanı sıra,     gibi coğrafi işareti bulunmayan, ancak menülerde yer alması gerekli olan diğer potansiyel yerel ürünlerin de önemi vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, coğrafi işaretli ürünlerin menülerde kullanılmasının, Giresun bölgesinin tanıtımına ve gastronomi turizmi potansiyelinin geliştirilmesine katkı sağladığı yönünde bir farkındalık oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yazar Biyografileri

Rana Şat, Balıkesir Üniversitesi

Rana Şat 10.05.1995 Ankara doğumlu olup, lise hayatını Yenimahalle Zeynep Salih Alp Anadolu ve Meslek Lisesinde tamamlayarak Türk Standartları Enstitüsünde gıda teknikeri olarak staj eğitimini tamamlamıştır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi Yiyecek İçecek İşletmeciliği mezunu olurken Eğitim Fakültesinde Yiyecek İçecek Hizmetleri Pedagojik Formasyon Eğitimini tamamlamıştır. Muğla Sıtkı Koçman Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilimdalın'da Master yüksek lisans eğitimini Turizm İşletmeciliği alanında tamamlamıştır. Bodrumda uluslararası olan Jumeirah, Be premium, Paramount, Kempinski, Astrid otellerinde sektörün öncü isimleriyle birlikte sektör hayatına atılmış birçok departmanda çalışmıştır.
Muğla Atatürk Anadolu ve Meslek Proje okulunda Milli Eğitim Bakanlığı ve Valilik bünyesinde birçok projeye imza atarak, Türk Patent Kurumu sayesinde ürün gelişimine katkı sunmuştur. Bölgede birçok festivalin oluşum sürecinde aktif rol oynamıştır. Bodrum Astrid Otel Yiyecek İçecek Müdürlüğü görevinin ardından Çankaya Belediyesi , Çankaya Halk Eğitim Bünyesinde Aşçılık, Türk Mutfağı, Aşçı Yardımcılığı, Gaziantep Mutfağı, Dünya Mutfağı, Pizza alanında profesyonel eğitim vermeye devam etmektedir. Yenimahalle Halk Eğitim ve Yenimahalle Özel Gönüllüler Halk Eğitim merkezinde Aşçılık, Mesleki İngilizce, Türk Mutfağı alanında eğitimler vermeye devam etmektedir. Batıkent Demet Sezen İmam Hatip Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Proje Okulunda Lise grubu yatılı kız öğrencilere Türk Mutfağı ve Personele Aşçılık eğitimi vermektedir. Migros Aile Kulübü bünyesinde aşçılığa yönelik workshop ve eğitimler düzenlemektedir. Tacikistan konsolosluğu ve Dış İşler Bakanlığı bünyesinde uluslararası eğitimler vermekte ve yurt dışında da eğitimler vermektedir. Turizm sözlüğü projesinin ve Turizm Ansiklopedi projesinin Turizm Bakanlığı ve Turizm Akademisyenleri derneği ile yürütülmesinde aktif olarak görev ve rol almaktadır. Alanında birçok ulusal ve uluslararası makale, kitap bölümü yazımları kongre katılımlarına hala aktif olarak devam etmektedir. Alanın'da İngiltere ve Fransa'da yayınlanmış kitapları mevcuttur. Uluslararası kongrelere aktif olarak katılımını sürdürmektedir. Almanya, Pakistan ve Hindistan'da Türkiye'yi temsil eden çalışmalarını sunmaktadır.

Fatih Saydam, Giresun Üniversitesi Dereli Meslek Yüksek Okulu

Fatih SAYDAM 1984 Kırıkkale doğumlu. İlk öğretimi Kırıkkale Atatürk ilköğretim okulunda orta öğrenimini Kırıkkale Anadolu Lisesinde tamamladı. Kırıkkale Üniversitesi IIBF İşletme bölümünden 2008 yılında mezun oldu. Yüksek Lisansını 2010 yılında Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü İşletme Anabilim Dalında mezun oldu. Doktorasını Nevşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalından 202 yılında mezun oldu. 2013 yılında Giresun Universitesi Keşap MYO DA Yönetim Organizasyon Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2021 yılın da Giresun Universitesi Dereli MYO da Otel ,Lokanta ve İkram Hizmetleri bölümünde Dr Öğretim Üyesi olarak çalışmaya başladı.

Referanslar

Ab Karim, S., & Chi, C. G. Q. (2010). Culinary tourism as a destination attraction: An empirical examination of destinations' food image. Journal of Hospitality Marketing & Management, 19(6), 531-555.

Akgöl, Y. (2012). Gastronomi turizmi ve Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin gastronomi deneyimlerinin değerlendirilmesi [Yüksek lisans tezi, Mersin Üniversitesi]. YÖK Ulusal Tez Merkezi.

Aksoy, M., & Sezgi, G. (2015). Gastronomi turizmi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi gastronomik unsurları. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 3(3), 79-89.

Apak, Ö. C., & Gürbüz, A. (2023). The effect of local food consumption of domestic tourists on sustainable tourism. Journal of Retailing and Consumer Services, 71, 103192.

Avşar, M., & Eryılmaz, B. (2022). Coğrafi işaretli ürünlerin Amasya turizminin gelişimine katkısının değerlendirilmesi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(4), 988-1003.

Baydeniz, E., Kılıcı, L., & Çelik, S. (2023). Yerel mutfak algısı gastro aktivite ve gastro deneyimin destinasyon marka imajına etkisi: Afyonkarahisar örneği. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(1), 133-153.

Belisle, F. J. (1983). Tourism and food production in the Caribbean. Annals of Tourism Research, 10(4), 497-513.

Belpınar, A. (2014). Gastronomi turizmine yönelik turist görüşlerinin kültürlerarası karşılaştırılması: Kapadokya örneği [Yüksek lisans tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi]. YÖK Ulusal Tez Merkezi.

Çapar, G., & Yenipınar, U. (2016). Somut olmayan kültürel miras kaynağı olarak yöresel yiyeceklerin turizm endüstrisinde kullanılması. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 4(1), 100-115.

Çavuş, O., & Eker, Ş. (2022). Coğrafi işaretli ürünlerin sürdürülebilir gastronomi turizmi bağlamında değerlendirilmesi: Bolu Kanlıca Mantarı, Mengen örneği. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(1), 303-320.

Dağ, T. (2020). Geleneksel peynirlerin gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi: İzmir örneği,Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Nevşehir.

De Miguel Molina, M., de Miguel Molina, B., Santamarina Campos, V., & del Val Segarra Oña, M. (2016). Intangible heritage and gastronomy: The impact of UNESCO gastronomy elements. Journal of Culinary Science & Technology, 14(4), 293-310.

Denk, E., & Bilici, N. S. (2021). Erzurum ilinin coğrafi işaret (Ci) almış ürünlerinin gastronomi turizmi kapsamında değerlendirilmesi. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 5(1), 102-122.

Dilsiz, B. (2010). Türkiye'de gastronomi ve turizm: İstanbul örneği [Yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi]. YÖK Ulusal Tez Merkezi.

Duram, L., & Oberholtzer, L. (2010). A geographic approach to place and natural resource use in local food systems. Renewable Agriculture and Food Systems, 25(2), 99-108.

Doğancılı, O. S. (2020). GAP turlarında coğrafi işaretli ürünlerin kullanımına ilişkin içerik analizi, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(2): 246-258.

Ertan, A. (2010). Prestijli tarım ürünlerinin pazarlanmasında kalite ve coğrafi işaret kavramlarının tutundurulması ve bu bağlamda tarım satış kooperatiflerinin önemi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (12): 157-170.

Figueiredo, E. (2021). Rural provenance food as cultural heritage: A way of promoting territorial development?. In A. Covas, R. Rodrigues, P. A. Silva, & F. Teles (Eds.), Handbook of research on cultural heritage and its impact on territory innovation and development, 114-137.

Göker, G. (2011). Destinasyon çekicilik unsuru olarak gastronomi turizmi (Balıkesir ili örneği) [Yüksek lisans tezi, Balıkesir Üniversitesi]. YÖK Ulusal Tez Merkezi.

Güngör, A., & Kök, A. (2021). Coğrafi işaretli ürünlerin sürdürülebilir gastronomi turizmi açısından önemi: Akçakoca-Melengücceği tatlısı örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 5(1), 61-74.

Güngör, O. (2022). Sürdürülebilir gastronomi turizmi bağlamında coğrafi işaret: Aydın Bozdoğan Olukbaşı oğlak çevirme kebabı örneği. Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(2), 84-92.

Harrington, R. J., & Ottenbacher, M. C. (2010). Culinary tourism—A case study of the gastronomic capital. Journal of Culinary Science & Technology, 8(1), 14-32.

Hazarhun, E., & Tepeci, M. (2018). Coğrafi işarete sahip olan yöresel ürün ve yemeklerin Manisa’nın gastronomi turizminin gelişimine katkısı. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 371-389.

Kan, M., Gülçubuk, B., & Küçükçongar, M. (2012). Coğrafi işaretlerin kırsal turizmde kullanılma olanakları. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(22), 93-101.

Karahan, G. (2019). Gastronomi turizminin yerel halk üzerindeki algısı ve sürdürülebilirliği: Giresun ili örneği [Yüksek lisans tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi]. YÖK Ulusal Tez Merkezi.

Kattiyapornpong, U., Ditta-Apichai, M., & Chuntamara, C. (2022). Exploring gastronomic tourism experiences through online platforms: Evidence from Thai local communities. Tourism Recreation Research, 47(3), 241-257.

Kodaş, D., & Dikici, E. (2012). Ahlat kırsal bölgesinde gastronomi turizminin muhtemel toplumsal etkileri üzerine nitel bir çalışma. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 51-68.

Küçükaltan, G. (2009, Nisan). Küreselleşme sürecinde gastronomide yöresel tatların turistlerin destinasyon tercihlerine ve ülke ekonomilerine etkileri. 3. Ulusal Gastronomi Sempozyumu Bildirileri, Antalya, Türkiye.

Küçükkömürler, S., Şırvan, N. B., & Sezgın, A. C. (2018). Dünyada ve Türkiye’de gastronomi turizmi. Uluslararası Turizm Ekonomi ve İşletme Bilimleri Dergisi, 2(2), 78-85.

Laenko, L. V. (2021). Gastronomic realias though intercultural interaction. In O. O. Boriskina (Ed.), Алексеева е. А., 320-328.

Mariani, M., Casabianca, F., Cerdan, C. and Peri, I. (2021). Protecting Food Cultural Biodiversity: From Theory to Practice. Challenging the Geographical Indications and the Slow, Food Models, Sustainability, 13, 5265.

Matviichuk, L. Y., Lepkyi, M. I., Dashchuk, Y. Y., Sydoruk, S. V., & Mezentseva, I. V. (2022). Approach to formation of enogastronomic tourism based on the geographical indication system. Journal of Geology, Geography and Geoecology, 31(4), 689-701.

Mercan, Ş. O., & Üzülmez, M. (2014). Coğrafi işaretlerin bölgesel turizm gelişimindeki önemi: Çanakkale ili örneği. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 29(2), 67-94.

Özdemir, G. ve Altıner, D. D. (2018). Türkiye’de üretilen coğrafi işaret ile tescillenmiş peynir çeşitleri. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi ,Kocaeli, Türkiye, 631-640.

Özdemir, G. ve Altıner, D.D. (2019). Gastronomi kavramları ve gastronomi turizmi üzerine bir inceleme, Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1): 1-14.

Pillay, S. K., Sigamany, V., & Belwal, M. (2018). Geographical indication: An exploratory examination on GI tagging Indian food in opening avenues to develop culinary/gastronomic tourism. IOSR Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology (IOSR-JESTFT), 12(10), 60-68.

Piramanayagam, S., & Seal, P. P. (2022). Geographical indication (GI) tagged foods and promotion of gastronomic tourism: A developing country perspective. In H. Oktadiana, M. Rahmanita, R. Suprina, & P. Junyang (Eds.), Current issues in tourism, gastronomy, and tourist destination research, Routledge, 393-399.

Rasmi, A. A., Phuoc, J. C., Othman, Z., & Azman, N. (2022). Geographical indication for gastronomy tourism: Maximising intellectual property value and branding. Academy of Strategic Management Journal, 21(2), 1-13.

Quan, S., & Wang, N. (2004). Towards a structural model of the tourist experience: An illustration from food experiences in tourism. Tourism Management, 25(3), 297-305.

Sabur, D. G., & Güneş, S. G. (2023). Kayseri Bünyan ve Akkışla gilaburusu örneğinde coğrafi işaret tescili ve gastronomi turizmi. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 7(1), 141-156.

Şimşek, A., & Güleç, E. (2020). Gastronomi turizmi kapsamında coğrafi işaretli ürün: Elazığ Orciği. Aydın Gastronomy, 4(2), 73-81.

Süslü, C., Eryılmaz, G., & Demir, E. (2020). Coğrafi işaretli ürünlerin gastronomi kapsamında değerlendirilmesi: Mersin ili örneği. Journal of Recreation and Tourism Research, 7(2), 135 149.

Tekelioğlu, Y. (2019). Coğrafi işaretler ve Türkiye uygulamaları. Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(15), 47-75.

Tuncay, N., & Özcan, C. (2022). Gastronominin yerel ekonomiler üzerindeki etkileri. Turizm ve Rekreasyon Akademik Çalışmalar Dergisi, (32), 31-45.

Tüfekci, Ö. K., Tüfekci, N., ve Kalkan, G. (2016). Eğirdir mutfağının marka kimlik unsurlarının değerlendirilmesi. Menülere ilişkin bir içerik analizi, Uluslararası Multidisipliner Konferansı. Antalya, Türkiye, 218-225.

Türk Patent ve Marka Kurumu. (2024). Coğrafi işaret nedir?[Online] https://www.ci.gov.tr/sayfa/co%C4%9Frafi-i%C5%9Faret-nedir> (Erişim Tarihi: 01.11.2024). Türk Patent ve Marka Kurumu. (2024). Coğrafi işaretler veritabanı.[Online] https://ci.turkpatent.gov.tr/veri-tabani> (Erişim Tarihi: 01.11.2024).

Torusdağ, G. B., Önem, E. Ö., Sami, F., & Kızıldemir, Ö. (2022). Yerel mutfakların gastronomi turizmi çerçevesinde değerlendirilmesi. Journal of Gastronomy, Hospitality and Travel, 5(1), 66-82.

Yıldız, M. H. (2021). Coğrafi işaretli ürünlerin bölge halkı tarafından bilinirliğinin gastronomi turizmi kapsamında değerlendirilmesi: Isparta örneği [Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi].

Yıkılmış, S., and Ünal, A. (2016). The Importance of geographical ındication in gastronomytourism: Turkey, International Journal of Agricultural and Life Science, 2(4): 73-

Yurt, İ., Bayraklı, B., & Özengi, M. (2024). Gastronomi Turizminin Sürdürülebilirliğinde Turist Rehberlerinin Rolü. Journal of Academic Tourism Studies, 5(1), 61-78.

Yayınlanmış

2024-11-30

Nasıl Atıf Yapılır

Şat, R., & Saydam, F. (2024). Yerel İşletmelerin Coğrafi İşaretli Ürünleri Kullanımına Yönelik Bir Araştırma: Giresun İli ÖrneğiYerel İşletmelerin Coğrafi İşaretli Ürünleri Kullanımına Yönelik Bir Araştırma: Giresun İli Örneği. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 8(48), 1435–1447. https://doi.org/10.5281/zenodo.14266464