Franz Schubert ve D821 Arpeggione Sonatı’nın Kontrbas Repertuvarı İçin Önemi


Özet Görüntüleme: 14 / PDF İndirme: 3

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14580348

Anahtar Kelimeler:

Franz Schubert, Arpeggione, Sonat, Kontrbas

Özet

Müzik tarihinin en verimli bestecilerinden biri olan Franz Schubert, kendi müzikal ideasını ve yaratıcı üstünlüğünü yansıtan binin üzerinde eser yazmıştır. 1824 yılında yazdığı D821 Arpeggione Sonat’ı, Schubert’in müzikal kimliğinin anlaşılması bağlamında, bestecinin çalgı tınısı ve oda müziği alanındaki dehasını gözler önüne sermektedir. Arpeggione çalgısı 1822 yılında Viyana’nın önde gelen gitar yapımcısı Johann Georg Staufer tarafından geliştirilmiş ancak çalgıyla ilgilenen meraklı bir grup müzisyen dışında Staufer’in beklediği ilgiyi Viyana’da görememiştir.  Eser, bestecinin diğer birçok eseri gibi ölümünden ancak 47 yıl sonra ortaya çıkmış ve 1871 yılında edisyon olarak yayımlanabilmiştir. Gotthard yayınevi tarafından yapılan bu ilk edisyon ‘Arpeggione (veya viyolonsel) ve Piyanoforte için’ ifadesi ile basılmıştır. Eser 20. yüzyılın ortalarında kontrbas yorumcularının ilgisini çekmiş ve repertuvara kazandırılması için çeşitli uyarlama çalışmaları yapılmıştır. 1963 yılında Stuart Sankey’in yaptığı ilk uyarlamanın basılmasının ardından eser ancak 1984 tarihinde ilk defa kontrbas ile Norbert Duka tarafından kaydedilmiştir. Eserin orijinal olarak yazıldığı Arpeggione ve Piyanoforte çalgılarının otantik tınıları ise ancak 2012 yılında Nicholas Deletaille ve Allain Roudier tarafından kaydedilebilmiştir.

Schubert’in en verimli olduğu ve müzikal olgunluğa eriştiği dönemde yazdığı D821 Arpeggione Sonat’ı, kontrbas yorumcuları tarafından günümüzde sıklıkla seslendirilmekte ve kontrbas eğitim programlarında yer almaktadır. Bestecinin müzikal yaşamı, otantik arpeggione çalgısı ve eserin kontrbas için yapılmış uyarlama ve edisyonları ile ilgili bilgileri içeren bu araştırmanın; Eseri seslendirecek veya eğitim kurumlarında öğretecek yorumculara katkı sağlaması amaçlanmıştır.

Eserin kontrbas için yapılmış uyarlama ve edisyonları, literatür taraması yapılarak seçilmiş ve uygulama kapsamında değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda kontrbas tekniğinin tarihsel süreçteki gelişimi ve değişik ekoller arasındaki müzikal yaklaşım farklılıkları gözlemlenmiştir. Yapılan uyarlama çalışmalarının teknik ve müzikal içerikleri ayrıca bestecinin el yazısı ile karşılaştırılarak incelenmiştir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Austin, G.L. (1875). The Life of Franz Schubert. Shepard and Gill.

Brun, P. (2000). A New History of The Double Bass. Paul Brun Productions.

Clive, P. (1997). Schubert and His World: A Biographical Dictionary. Oxford University.

Edmondstoune, D. (1905). Schubert. J.M. Dent & Co.

Fetis, F.J. (1835). Biographie Universelle de Musiciens et Bibliographie Generale de la Musique. Mayence.

Frost, H. (1892). Franz Schubert a Biography. Sampson-Low and Marston&Co., London.

Hovnanian, M.ve Cardon, D. (2003). Schubert’s Arpeggione Sonata Revisited. Discordia Music Inc.

International Music Score Library Project (IMSLP) / Petrucci Music Library (2006). Franz Schubert, D821 Arpeggione Sonata. https://imslp.org/wiki/Arpeggione_Sonata%2C_D.821_(Schubert%2C_Franz)

Jost, F. (1871). Musicalisch und Literarischer Monatsbericht. Friedrich Hoffmeister, Leipzig.

Kolneder, W. (1998). The Amadeus Book of the Violin: Construction, History and Music. Amadeus Press, Portland.

Kreissle, H.V. ve Wilberforce, E. (1866). Franz Schubert; A Musical Biography. W.H. Allen&Co., London.

Mimaroğlu, İ. (1999). Müzik Tarihi (13. Basım). Varlık Yayınları.

Say, A. (2006). Müzik Tarihi (4. Basım). Müzik Ansiklopedisi Yayınları.

Weber, W. (1975). Music and the Middle Class: The Social Structure of Concert Life in London, Paris and Vienna. Holmes & Meier.

Westrup, S.J. (1969). The Great Musicians. Fabbri & Partners Ltd.

İndir

Yayınlanmış

2024-12-31

Nasıl Atıf Yapılır

Keser, O. M., & Özkaya, O. (2024). Franz Schubert ve D821 Arpeggione Sonatı’nın Kontrbas Repertuvarı İçin Önemi. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 8(49), 1668–1678. https://doi.org/10.5281/zenodo.14580348