Borderline Kişilik Bozukluğu ve Masterson Yaklaşımı Bakış Açısına Göre Değerlendirme


Özet Görüntüleme: 18 / PDF İndirme: 10

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.15319608

Anahtar Kelimeler:

Borderline Kişilik Bozukluğu, Masterson Yaklaşımı, Kişilik Bozukluğu

Özet

Borderline kişilik bozukluğu, genellikle erken erişkinlik döneminde ortaya çıkmaya başlayan, duygu durumunda tutarsızlıkların olduğu, davranışlarında dengesizliklerin olduğu, sosyal yaşamlarında bireyler arası ilişkilerinde istikrarsızlıkların yaşandığı, dürtü kontrolünün sağlanmadığı gibi problemlerin yaşandığı ciddi bir ruhsal bozukluktur. Bu çalışmanın konusu, uzun süreli bir tedavi sürecine sahip “Borderline Kişilik Bozukluğu”nun ayrıntılı bir şekilde anlatmak, özelliklerini yer vermek ve tedavisinde uygulanılan farklı psikoljik yaklaşımlarının borderline kişik bozukluğuna olan bakış açılarını ele akmaktır. Bu sebeple önceliklikli olarak kişiliğin tanımı aktarılmış, kişiliğin oluşumunda etkili olan çocukluk çağında yaşanmışlıkların, ebeveynlik tutumlarının üzerinde durulmuş, bu dönemde yaşanan psikolojik ya da cinsel konular üzerinde saplantıların ya da zorlamarın olmasıyla birlikte çevresel faktörlerinde etkisiyle kişiliğin geliminin olumsuz yönde ilerlemesi kişilik bozukluğuna sebep olmasını açıklamaktadır. Sonrasında borderline kişilik bozukluğu için tanı koyma kriterlerinden bahsedilmiş, özelliklerine yer verilmiş ve tedavisinden bahsedilmiştir. Son olarak borderline kişik bozukluğunun tedavisinde kullanılan terapi ekolünü açıklayıp, borderline kişilik bozukluğuna olan Masterson Yaklaşımının bakış açısını incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, borderline kişilik özelliklerinin tanımlanması ve bu terapi ekolünün borderline kişilik bozukluğu üzerindeki bakışı üzerine yürütülen ve araştırılan çalışmaları inceleyerek derlenip sunulmasıdır. Yürütülen derleme makalesinin, sınır kişilik bozukluğu, nedenselliği ve Masterson psikolojik yaklaşımının ilişkisine dair mevcut çalışmaların detaylarına inerek literatürdeki ilgili alanyazı çalışmalarına derinlik kazandırması, çalışmanın önemini ortaya koyduğu düşünülmektedir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Akpınar, F. (2010). Borderline kişilik bozukluğu olan bireylerin öfke tarzları ve saldırganlık davranışı üzerine bir inceleme [Yüksek lisans tezi, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü].

Amerikan Psikiyatri Birliği. (2000). Ruhsal bozuklukların tanımsal ve sayısal el kitabı: DSM-IV-TR (E. Köroğlu, Çev.). Hekimler Birliği Yayınları. (İlk basım 1994)

Amerikan Psikiyatri Birliği. (2014). Ruhsal bozuklukların tanısal ve sayımsal elkitabı: DSM-5 tanı ölçütleri başvuru elkitabı (E. Köroğlu, Çev.). Hekimler Yayın Birliği. (İlk basım 2013)

Aydın, B. (2010). Masterson yaklaşımında borderline kişilik bozukluğuna gelişimsel yaklaşım [Bitirme projesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü].

Berens, L. V. (1999). Sixteen personality types: Descriptions for self-discovery. Telos Yayınları.

Cüceloğlu, D. (1993). İnsan ve davranışı. Remzi Kitabevi.

Derin, G., & Öztürk, E. (2018). Dissosiyatif bozukluklar ve sınırda (borderline) kişilik bozukluğunda ruhsal travma. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 3(3), 29–41.

Grant, B.F., Chou, S.P., Goldstein, R.B., Huang, B., Stinson F.S., Saha, T.D., Ruan, W.J. (2008). Prevalance, correlates, disability, and comorbidity of DSM-IV borderline personality disorder. Results from the wave 2 national epidemiologic survey on alcohol and related conditions. Journal of Clinical Psychiatry, 69(4), 533-545.

Güleç, E. (2010). Kişilik yapısı ve örgüt içerisindeki güç mesafesi [Yüksek lisans tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü].

Eren, N. (2010). Personality disorders and nursing interventions – Part I. Journal of Psychiatric Nursing, 1(1), 33–38.

Kahveci, S. (2016). Borderline kişilik bozukluğunda zihin kuramı ve çocukluk çağı travması arasındaki ilişki [Yüksek lisans tezi, Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü].

Karakoç, T. (2014). Borderline (sınırda) kişilik bozukluğu olan hastalarda talamus hacimleri ve klinik değişkenlerle ilişkisi [Uzmanlık tezi, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı].

Kernberg, O. F. (1984). Severe personality disorders: Psychotherapeutic strategies. Yale Üniversitesi Yayınları.

Klein, R. (1989). The art of confrontation. İçinde J. F. Masterson & R. Klein (Der.), Psychotherapy of the disorders of the self: The Masterson approach (s. 117–142). Brunner/Mazel Yayınları.

Kring, A. M., Johnson, S. L., Davison, G. C., & Neale, J. M. (2017). Anormal psikoloji / Psikopatoloji (S. G. Şahin, Ed. & Çev.). Nobel Akademik Yayıncılık.

Kutlu, M. (2018). Borderline Kişilik Bozukluğu: Bir Gözden Geçirme. Medeniyet Araştırmaları Dergisi, 3(5), 11-20.

Masterson, J. F. (1972). Treatment of the borderline adolescent: A developmental approach. Brunner/Mazel Yayınları.

Masterson, J. F. (1984). The psychiatric dilemma of adolescence (2. baskı). Brunner/Mazel Yayınları.

Masterson, J. F. (2008). Bağlanma kuramı ve nörobiyolojik kendilik gelişimi açısından kişilik bozuklukları: Klinik bir bütünleştirme (H. Şentürk, Çev.). Litera Yayıncılık.

Masterson, J. F., Lulow, W. V., & Castello, J. L. (1982). The test of time: Borderline adolescent to functioning adult. Adolescent Psychiatry, 10, 494–522.

Masterson, J. F., & Klein, R. (1989). Psychotherapy of the disorders of the self: The Masterson approach. Brunner/Mazel Yayınları.

Öztürk, O. (2004). Ruh sağlığı ve bozuklukları. Nobel Tıp Kitabevleri.

Philipsen, A., Limberger, M. F., Lieb, K., Feige, B., Kleindienst, N., Ebner-Priemer, U., Barth, J., Schmahl, C., & Bohus, M. (2008). Attention-deficit hyperactivity disorder as a potentially aggravating factor in borderline personality disorder. The British Journal of Psychiatry, 192(2), 118–123. https://doi.org/10.1192/bjp.bp.107.035782

Ryckman, R. M. (2004). Theories of personality (8. baskı). Wadsworth/Thomson Learning Yayınları.

Sargın, A. E., & Sargın, M. (2015). Bir gözden geçirme: Sınırda kişilik bozukluğu ve Diyalektik Davranışçı Terapi. Türkiye Klinikleri Psikiyatri – Özel Konular, 8(4), 38–46. https://www.turkiyeklinikleri.com/article/en-bir-gozden-gecirme-sinirda-kisilik-bozuklugu-ve-diyalektik-davranisci-terapi-73138.html

Schultz, D. P., & Schultz, S. E. (2020). Modern psikoloji tarihi (Y. Aslay, Çev.; 8. baskı). Kaknüs Yayınları.

Semiz, Ü. B., Başoğlu, C., Ebrinç, S., Ergün, B. M., Noyan, C. O., & Çetin, M. (2005). Sınır kişilik bozukluğu hastalarında vücut dismorfik bozukluğu, travma ve disosiyasyon: Bir ön çalışma. Klinik Psikofarmakoloji Bülteni, 15(2), 65–70.

Şahin, D. (2009). Kişilik bozuklukları. Klinik Gelişim, 22(4), 45–55.

Tunç, P. (2016). Borderline kişilik bozukluğunda depresif semptom ve çocukluk çağı travmalarının dürtüsellik, kendine zarar verme ve intihar davranışları üzerindeki yordayıcı etkisi [Doktora tezi, İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü].

Tuncer, M., Öner Kapısız, Ö., & Dönmez, N. (2018). J. F. Masterson yaklaşımı çerçevesinde şizoid kendilik bozukluğu ve bu yaklaşım çerçevesinde tanımlanmış bir danışanın psikoterapisinin uygulanması. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi, 1(1), 79–99. https://dergipark.org.tr/tr/pub/bpd/issue/31051/373145

İndir

Yayınlanmış

2025-04-30

Nasıl Atıf Yapılır

Açıcı, D. N. B. (2025). Borderline Kişilik Bozukluğu ve Masterson Yaklaşımı Bakış Açısına Göre Değerlendirme. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 9(53), 307–313. https://doi.org/10.5281/zenodo.15319608