BRICS-T ÜLKELERİNDE AR-GE HARCAMALARININ YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRACATI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ


Özet Görüntüleme: 80 / PDF İndirme: 43

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.37242/pejoss.4284

Anahtar Kelimeler:

Ar-Ge Harcamaları, Yüksek Teknoloji, İhracat, BRICS-T

Özet

Teknolojik yeniliklerin ülkelerin ekonomik büyüme ve ekonomik kalkınma hedeflerine ulaşma noktasında son derece önem arz ettiği bilinmektedir. Ekonomik büyümenin uzun dönemde performasını şekillendiren teknolojik yenilikler, özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından yüksek ve sürdürülebilir büyümenin temel belirleyecilerinden birisi olarak değerlendirilmektedir. Nitekim yüksek katma değerli teknolojik ürünlerin üretimi için ülkelerin Ar-Ge yatırımları için daha fazla kaynak ayırmaları gerekmektedir. 

Bu çalışmada, 1996-2016 dönemi için BRICS-T (Brezilya, Rusya Federasyonu, Hindistan, Çin, Güney Afrika ve Türkiye) ülkelerinde Ar-Ge harcamalarının yüksek teknoloji ihracatına etkisi panel veri analiz yöntemleri kullanılarak araştırılmıştır. Modelde; yüksek teknoloji ihracatı bağımlı değişken olarak belirlenirken, Ar-Ge harcamaları, tüketici fiyatları endeksi ve nominal döviz kurları açıklayıcı değişkenler olarak tanımlanmıştır. Sabit etki tahmin edicisinin sonuçlarına göre, Ar-Ge harcamaları ve döviz kurları yüksek teknoloji ihracatı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahipken, tüketici fiyat endeksinin negatif ve anlamlı bir etkisi vardır. Elde edilen sonuçlara göre ele alınan ülkeler yüksek teknoloji ihracatlarını arttırmak adına Ar-Ge harcamalarına daha fazla kaynak aktarmalı ve rekabet adına da kur, mal ve hizmet fiyatların da istikrar sağlamalıdırlar.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2022-12-31

Nasıl Atıf Yapılır

MANGIR, F. (2022). BRICS-T ÜLKELERİNDE AR-GE HARCAMALARININ YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRACATI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 6(25), 643–650. https://doi.org/10.37242/pejoss.4284