KİL TABLETLER ve PLASTİK UNSURLAR


Özet Görüntüleme: 81 / PDF İndirme: 17

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.37242/pejoss.13

Anahtar Kelimeler:

Çivi Yazısı, Kil Tablet, Seramik, Sanat

Özet

Yazının; ilkel toplumların tecrübe ve deneyimleri sonucu elde ettikleri bilginin, gelecek toplumlara aktarılmasında önemli bir araç olduğu bilinmektedir. Tarih öncesi dönemlerde bulunması, tabletlere kazınması ve bunların günümüze kadar ulaşması insanlık için değerli bir buluş olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazının ilk biçimi olarak kabul edilen kil tabletler, yine kilden üretilen saklama kaplarına yani zarflara konarak mühürlenmiştir. Toplumlar geliştikçe, yazının şekli ve yazıldığı araçlar da değişim göstermektedir. Örneğin; ilkel toplumlarda kilden üretilmiş küçük nesnelere (tabletler) yazı yazılırken, modern toplumlarda parşömen ve kâğıt gibi nesneler kullanılmıştır.
Yazının ilk doğuşu, M.Ö. 3500 yıl öncesine dayanmaktadır. Simgeler yardımıyla bilgilerin aktarılması Mezopotamya başta olmak üzere, zamanla dünyanın dört bir tarafına yayılmıştır. Bu çalışmada, malzemesi kil olan kil tabletler, plastik unsurlar açısından ele alınmıştır. Araştırma basılı ve dijital kaynaklar taranarak desteklenmiştir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2020-06-08

Nasıl Atıf Yapılır

ALTINKILIÇ, A. E. (2020). KİL TABLETLER ve PLASTİK UNSURLAR. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 4(4), 01–12. https://doi.org/10.37242/pejoss.13