KÜRESELLEŞME VE NEO-LİBERALİZM EKSENİNDE ULUS-DEVLETLERİN YENİ EKONOMİ POLİTİKALARI: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME


Özet Görüntüleme: 137 / PDF İndirme: 40

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.37242/pejoss.2091

Anahtar Kelimeler:

Küreselleşme, neo-liberalizm, ulus-devlet, 24 Ocak Kararları

Özet

Dünya yirmi birinci yüzyıla girerken, aslında çok daha önceden başladığı fakat bu dönemde farklı anlayış ve hızla yayıldığı kabul edilen küreselleşme ile karşı karşıya kalmıştır. Bu dönemi farklı kılan unsurların en önemlisi yine dünya çapında 1970‟lerin krizlerine çare bulamayan kapitalizmin yeni bir evreye girerek neo-liberal politikalar biçiminde kendini göstermesidir. Kısaca dünya çapında mal, sermaye ve hizmet akışlarının serbestliğine dayalı bir sistem olan neo-liberalizmin, 1970‟lerin sonunda, ABD‟de Reagan, İngiltere‟de Thatcher tarafından uygulanması ile birlikte dünyada yaygınlık kazandığı, diğer birçok gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerin de küreselleşmenin etkisiyle bu politikaları dikkate almak zorunda kaldığı görülmüştür.
Dünyadaki bu yeni sürecin ulus-devletler üzerine siyasi, sosyal ve en önemlisi ekonomik etkileri üzerine tartışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı bilinmektedir. Bu tartışmaların giderek arttığı ve günümüzde de devam ettiği söylenebilir. Neo-liberal politikaların, küreselleşmenin de etkisiyle hız kazanması diğer ulus-devletler gibi Türkiye‟yi de etkilemesi beklenen bir gelişme olmuştur. Çünkü Türkiye hem bu sürecin başlangıcında siyasi, sosyal ve ekonomik krizleri yoğun olarak yaşamış hem de Batı dünyası ile sürdürülen sıkı ilişkiler bu gelişmelerin Türkiye‟de de yaşanmasına sebep olmuştur denilebilir. Neo-liberalizm ve küreselleşmeye bağlı olarak yaşanan gelişmelerin Türkiye‟ye etkilerinin başlangıcı olarak araştırmacıların genellikle 24 Ocak 1980 tarihini işaret ettikleri görülmektedir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2021-03-31

Nasıl Atıf Yapılır

BAKAN, S., & ÖZTÜRK, Şaban. (2021). KÜRESELLEŞME VE NEO-LİBERALİZM EKSENİNDE ULUS-DEVLETLERİN YENİ EKONOMİ POLİTİKALARI: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 5(12), 101–125. https://doi.org/10.37242/pejoss.2091