ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL SİNİZM DÜZEYLERİ


Özet Görüntüleme: 141 / PDF İndirme: 111

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.37242/pejoss.4379

Anahtar Kelimeler:

Örgüt, sinizm, öğretmen, eğitim

Özet

Öğretmenlerin örgütsel sinizm düzeylerinin ortaya çıkarılması amacıyla yapılan bu araştırmada 2022-2023 eğitim yılında Denizli ili Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerinde çalışan öğretmenlerin görüşleri alınmıştır. Araştırma nicel araştırma desenlerinden betimsel tarama modelindedir. Kolay ulaşılabilir örneklem ile veriler 427 öğretmenden elde edilmiştir. Veri toplamak için “Örgütsel Sinizm Ölçeği” kullanılmıştır.

Araştırmada öğretmenlerin örgütsel sinizm düzeylerinin “Az” ve “Orta” düzeylerinde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin örgütsel sinizm alt boyutları düzeylerinde en yüksek seviye davranışsal boyuttadır. Bunu bilişsel boyut izlerken en düşük ortalama ise duyuşsal boyuttadır. Genel örgütsel sinizm düzeyi ise “Az” seviyesindedir. Öğretmenlerin örgütsel sinizm alt boyutları düzeyleri cinsiyet, yaş, medeni durum, görev yapılan ilçeye göre farklılık göstermediği ancak branş, öğrenim düzeyi ve çalıştıkları kademeye göre anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür. Öğretmenlerin örgütsel sinizm düzeylerinin branşlarına göre sınıf öğretmenleri ve lise branş öğretmenleri lehine yüksek olduğu, öğrenim düzeyine göre lisansüstü mezunları lehine yüksek olduğu ve kademelere göre ortaokul ve liselerde çalışanlar lehine yüksek olduğu tespit edilmiştir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2023-04-30

Nasıl Atıf Yapılır

HARTOKA, E., ÖZKAN, A., ÖZKAN, F., ÖZCAN, M., ÖZCAN, Y., & ÖZMEN, F. (2023). ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL SİNİZM DÜZEYLERİ. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 7(29), 373–385. https://doi.org/10.37242/pejoss.4379