KÜRESEL ÖNEMLİ TARIMSAL KÜLTÜREL MİRAS SİSTEMLERİ (GIAHS) KENT PAZARLAMASI İÇİN NASIL KULLANILABİLİR?


Özet Görüntüleme: 43 / PDF İndirme: 16

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.37242/pejoss.2198

Anahtar Kelimeler:

Küresel Önemli Tarımsal Kültürel Miras Sistemleri (GIAHS), Kent pazarlaması, Tarımsal turizm

Özet

Küresel Önemli Tarımsal Kültürel Miras Sistemleri (GIAHS) kavramı, geleneksel bir miras alanından veya korunan alandan/peyzajdan farklıdır ve daha karmaşıktır. GIAHS, toprakları, kültürel veya tarımsal peyzajları veya biyofiziksel ve daha geniş sosyal çevreleri ile karmaşık bir ilişki içinde olan insan toplulukları ile yaşayan ve gelişen bir sistemdir. GIAHS alanının dayanıklılığı, gıda ve geçim güvenliğini sağlamak ve riski hafifletmek için iklimsel değişkenlik ve değişim, doğal tehlikeler, yeni teknolojiler ve değişen sosyal ve politik durumlarla başa çıkmak için geliştirilmiş ve uyarlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, Kent pazarlaması açısından “kentin tarımsal turizm portfoyü” kavramını besleyecek olan GIAHS alanları ile ilgili, Kahramanmaraş özelinde pazarlanabilecek alanları ortaya çıkartmak ve GIAHS kapsamında tarımsal kültürel mirasların nasıl kent pazarlamasında kullanılabilirliğini ortaya koymaktır.
Çalışmada, hem literatür ve kaynak taraması çalışması hem de saha çalışmaları 01.02.2021 ve 12.12.2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
Çalışmada, tarımsal kültürel miraslar için Kahramanmaraş genelinde envanter çalışması yapılması gerektiği ve bu çalışmalara göre, Kahramanmaraş’ın alt bölgeler biçiminde araştırılması gerekmektedir. Bu sayede, GIAHS kapsamına girmek üzere Kahramanmaraş’ta birçok alanın bulunabileceği ancak kapsamlı araştırmalar ile sürecin yürütülmesi gerektiği ortaya çıkmıştır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2021-12-31

Nasıl Atıf Yapılır

BÜYÜKBAŞ, Ömer, & AYYILDIZ, H. (2021). KÜRESEL ÖNEMLİ TARIMSAL KÜLTÜREL MİRAS SİSTEMLERİ (GIAHS) KENT PAZARLAMASI İÇİN NASIL KULLANILABİLİR?. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 5(17), 634–642. https://doi.org/10.37242/pejoss.2198