Tarihi Yapılarda Yeniden İşlevlendirme ve Baltazzi Köşkü


Özet Görüntüleme: 434 / PDF İndirme: 170

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8201143

Anahtar Kelimeler:

Baltazzi Köşkü, iç mekan, yeniden işlev, tarihi yapılar

Özet

Tarihi mekanlar zaman içerisinde kente ve ihtiyaçlara göre tekrar uyum sağlamak durumunda kalabilmektedir. İşlevini kaybetme, günümüz ihtiyaçlarına cevap verememe gibi durumlar nedeniyle yeniden işlevlendirme zorunlu olabilmektedir. Yeniden işlev verme, mekânın kendine özgü özelliklerini koruyarak yeni bir fonksiyon ile kullanılması olarak da tanımlanmaktadır. Mevcutta bulunan yapıların kullanılması ekonomik açıdan fayda sağlamakta, aynı zamanda yapının korunarak gelecek nesillerin de bu kültür ile tanışmasına imkan sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı tarihi mekanların işlev değişikliği ile günümüze ulaşmasına örnek olabilecek özellikte olan Levantenlerin İzmir’de yaşadığı dönemde inşa edilmiş olan Baltazzi” Köşkü’nün işlev değişiklikleri ve yapının mevcut durumunun incelenmesidir. Çalışma kapsamında yapının güncel durumu fotoğraflarla belgelenmiş ve literatür taraması ile dönemin yapıları araştırılmıştır. Baltazzi Köşkü, kare planlı ve iki kattan oluşmaktadır. Yapıya karşılıklı iki giriş bulunmaktadır. Ana giriş kapısında iki adet sütun bulunmaktadır. Bu girişin üzerinde oluşturulan balkon ile yapıya eklenen süs havuzu ve Venüs heykelinin de bulunduğu bahçe görülmektedir. Giriş ve birinci katta şu anki işlevinde sınıflar bulunmakta, bunun yanında eğitim yapısı olmasından dolayı öğretmen odası gibi idari bölümleri de bu yapıda yer almaktadır. Süs havuzunda metal köprü ile heykelin olduğu bölüme geçilebilmektedir. Yapının işlevlerine bakıldığında ise konut, yetimhane, eğitim yapısı olarak kullanıldığı görülmektedir. Güncel ihtiyaçlar doğrultusunda bu işlevler dönemlere göre değişmiştir

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Aydın, D. ve Yaldız, E. (2010). Yeniden Kullanıma Adaptasyonda Bina Performansının Kullanıcılar Üzerinden Değerlendirilmesi. METU Journal ofthe Faculty of Architecture, 27(1), 1-22.

Ancient Smyrna (1938). A history of the city from the earliest times to 324 A.D.,by Cecil John Cadoux, Oxford 1938.

Akkurt, H. B. (2004). 19. yüzyıl batılılaşma kesitinde, Bornova ve Buca levanten köşkleri Mekânsal kimliğinin irdelenmesi. [Doktora tezi], DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü.

Architectural And Historic Preservatıon Of Old Houses (2023). Baltazzı’s Old Propertıes In Istanbul, Houses- Appartments - Mansions-Yalis - Hans and Farms, Baltazzi-Old-Houses-Yalis-Hans-and-Farms.pdf (levantineheritage.com)

Baltazzi, A. (2006). “Levantenler ve Levantizm”, Avrupalı mı Levanten mi? Bağlam Yayınları.

Bilginperk, C. (1999). Buca sivil mimarlık örneklerinin incelenmesi ve benzer mimari özellikler taşıyan yerleşmeler ile karşılaştırılası. [Yüksek Lisans tezi], Mimar Sinan Üniversitesi Restorasyon Anabilim dalı.

Çakıcıoğlu, R. O. (2007). Levanten Kavramı ve Levantenler Üzerine Bir İnceleme. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, (22), 337-356.

Demirdal, M. (2014). İstanbul’da İşlev Değişikliğine Uğramış Mimar Sinan Hamamları: Ortaköy Hamamı Örneği. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul

Eryiğit, Z. B. & Anıktar, S. (2021). Yeniden işlevlendirilmiş endüstri yapılarında mekan algısı. İdealkent, 12(32), 708-734.

Gürhan, İ. (2022). 19. Yüzyıl İzmir levantenleri ve kent morfolojisine etkisi üzerine bir inceleme. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi], Başkent Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü.

Kaplan, H. (2018). Divan Edebiyatında Sakız Ve Sakız’ın Fethinin Edebiyatın Nükte Dünyasına Yansımaları. Ekev Akademi Dergisi, (73), 367-394.

Kökdemir, G. (2016). 120. Ölüm Yıldönümünde Aydın Vilayeti Müze-İ Hümayun Müdür Vekili Démosthènes Baltazzı Ve Menderes Magnesiası’ndaki Çalışmaları 1887, 1890. Tüba-Ar Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, (19), 291-305.

İlknur, A. ve Eroğlu, B. (2019). Tarihi Yapıların Korunması ve Yeniden İşlevlendirilmesinde Çok Yönlü Değerlendirme: Niğde Ulukışla Öküz Mehmet Paşa Külliyesi Örneği. Artium, 7(1), 12-24.

Uyanık E. (2017). Dünden Bugüne Buca, Dokuz Eylül Buca'yı Konuşuyor, Levantenlerin Buca'nın Sosyo-Ekonomik Hayatına Etkileri. Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları.

URL1 Buca Tarihi yapılar, atalarimizintopraklari.com

URL2 Levantenler Sergi kataloğu, İzmir Levantenleri, apikam.org.tr

URL3 Buca’da Kültürel Değerler, academia.edu

URL4 Baltazzi Köşkü. Dokuz Eylül Üniversitesi. (deu.edu.tr)

URL5 Veda, 2020, YouTube

İndir

Yayınlanmış

2023-08-01

Nasıl Atıf Yapılır

YAVUZ ÖDEN, H. (2023). Tarihi Yapılarda Yeniden İşlevlendirme ve Baltazzi Köşkü. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 7(32), 633–642. https://doi.org/10.5281/zenodo.8201143