Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Yayınlarının Sosyal Bilgiler Eğitiminde Kullanılması


Özet Görüntüleme: 89 / PDF İndirme: 50

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8404837

Anahtar Kelimeler:

Social Studies Education, TRT, Oral History, Broadcasting, Production

Özet

Sosyal bilgiler eğitimi, hayata ve yaşama dair konuları içeren bir öğrenme alanı ve derstir. Günümüzde 4-7. sınıflarda okutulan bu derslerde farklı yöntemler geliştirilmesi öğrenme süreçlerini daha zengin hale getirir. Bu yöntemlerden biri de sözlü tarihtir. Bu yöntem bir nevi görüşmedir. Yaşayan insan hazinelerinin dinlenmesi, anlanması ve anlamlandırılması sürecidir. Her insan bir değerdir ve yaşanmışlıkları vardır. Aynı zamanda bu yaşanmışlıklar belli bir birikimin doğmasına sebep olur. Bu birikimden istifade etmek önem taşır.

Amaç: Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) bu konuda önemli ve değerli çalışmalar yayınlıyor. Gerek belgesellerle gerekse diğer özgün programlarla yakın tarihi canlı ve yaşayan bir tarih haline getiriyor. Radyo ve televizyon eğlendirici programlarının, yanı sıra kültürel alana katkıları ile belli bir yer edinir.

Bu çalışmada sözlü tarihle ilişkilendirilebilecek geçmişteki ve güncel TRT yayın ve yapımlarının sosyal bilgiler eğitiminde değerlendirilmesi amaçlanmıştır.  Bu yayınların sosyal bilgiler eğitimi programı kapsamında öğrenme süreçlerinde yer bulması, kazanımları sağlamaya yardımcı olması hedeflenmiştir.

Yöntem: Sosyal bilgiler eğitimi güncel gelişmeleri, toplumsal meseleleri değerlendiren bir çalışma alanı ve derstir. Çeşitli etkinliklerle zenginleştirilebilecek bir program alanıdır. Bu etkinlikler kapsamına TRT’nin yayınları da eklenebilir.

Çalışmada nitel araştırma kapsamında dokuman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada sözlü tarih alanı ile sosyal bilgilere katkı sağlayan TRT yapımları incelenmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi kapsamında değerlendirilmiştir.

Çalışmaya ilişkin sonuç olarak, TRT’nin Gönül Dağı, Ömür Dediğin, Yaşayan Bellek, Öncü Âlimler, Asırlık Çınarlar gibi yayınlarının sosyal bilgiler eğitiminde sözlü tarih kapsamında kullanılabilecek içeriklere sahip olduğu anlaşılmış ve bu içerikler analiz edilmiştir. Bu kapsamda sosyal bilgiler eğitimi programında yer alan kazanımlarla bağlantılı röportajlar öğrenme alanlarına göre tespit edilmiş ve öğrenciler için değerli bilgiler olduğu ve bunların eğitim sürecinde kullanılmasının faydalı olacağı neticesine ulaşılmıştır

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Akbulut, H. (2014). Sinemaya gitmek ve seyir: Bir sözlü tarih çalışması. Elektronik Mesleki Gelişim ve Araştırmalar Dergisi, 2(2), 1-16.

Aytekin, H. (2004). Belleğin Peşindeki “Sözlü Tarih” Sözlü Tarihin Peşindeki “Belgesel Sinema” (Doctoral dissertation, Marmara Universitesi (Turkey))

Bilgili A.S.(2015), Sosyal bilgilerin temelleri, Pegemakademi Yayınları.

Caunce, S. (2011). Sözlü tarih ve yerel tarihçi. Tarih Vakfı Yurt Yayınları.

Creswell, J. W. (2013). Qualitative inquiry & research design: Choosing among fiveapproaches. Los

Demir, S. B., & Akengin, H. (2014). Hikâyelerle sosyal bilgiler öğretimi. Pegem Akademi.

Deniz, Ü. (2019). İSTANBUL RADYOSU’NUN İLK DÖNEMİNDEKİ (1927) MÜZİK YAYINLARI. Eurasian Journal of Music and Dance, (14), 63-88.

İndir

Yayınlanmış

2023-09-30

Nasıl Atıf Yapılır

Taşer, S. (2023). Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Yayınlarının Sosyal Bilgiler Eğitiminde Kullanılması. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 7(34), 1097–1107. https://doi.org/10.5281/zenodo.8404837