TÜRK SAĞIR VE İŞİTME ENGELLİLERDE İLETİŞİM OLGUSU
Özet Görüntüleme: 701 / PDF İndirme: 479
DOI:
https://doi.org/10.37242/pejoss.4362Anahtar Kelimeler:
Sağır Kültürü, İletişim, Sosyal Medya, Pandemi, TİDÖzet
Bu makale çalışması “Türk Sağır ve İşitme Engelli Halk Bilimi” adlı doktora tez çalışmamızın çoğunlukla 6. kısmında bulunan “Medya (TV), internet, sosyal medya, iletişim, sinema, reklam alanlarında Türk işitme engelli ve sağır folklorunun izleri” bölümünden yola çıkarak hazırlanmıştır. Çalışmamızın amacı Türk Sağır ve İşitme Engellilerin dil temelli oluşturdukları kültürün ülkemizde işiten ana akım kültür içindeki güçlü bir azınlık kültür vurgusunun yanında iletişim kaynaklı yaşadıkları sorunlar üzerinden farkındalık oluşturmayı hedeflemektedir.
Tez çalışmamız esnasında bütün Türkiye’yi saha saha dolaşıp görüşme ve gözlem metoduyla Türk sağırlar ve işitme engellilerin dernekleriyle, federasyonlarıyla, konfederasyonlarıyla, fenomenleriyle ülkemizde ve dünyada ilkleri başaran fertleriyle yaptığımız görüşmelerin yanı sıra yaklaşık 7 yıldır TİD (Türk İşaret Dili) bilmemize istinaden toplumun içinde olmamızın verdiği tecrübeler aktarılmıştır.
Makalemizin asıl amacı sağırların/işitme engellilerin ülkemizde gerek kendi içlerinde gerek işiten toplumun bireyleriyle gerekse de devlet nezdinde vatandaşlık temelli eşit haklarına erişebilmesi adına iletişimin yarattığı istemsiz eksikliklere değinilmiş, bu eksikliklerin ve sorunların neler olduğu maddeleştirilmiş ayrıca çözüm önerisinde de bulunulmuştur.
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Premium e-Journal of Social Science (PEJOSS)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.