Yükselen Küresel Bir Sorun Olarak Aşırı Turizm: Prag Örneği


Özet Görüntüleme: 15 / PDF İndirme: 15

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.11089891

Anahtar Kelimeler:

Turizm, Aşırı Turizm, Prag

Özet

Turizm, dünyanın en hızlı büyüyen ve en önemli sektörlerinden biridir. Belirli bir destinasyona çok fazla turistin veya ziyaretçinin aynı zamanda gelmesi dolayısıyla destinasyonun taşıma kapasitesinin aşılması ile ortaya çıkan aşırı turizm, sadece yerel halkın yaşam kalitesini değil aynı zamanda gelen turistlerin bölgedeki deneyim kalitesinin kötüleşmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu çalışmada, küresel bir sorun olarak görülen aşırı turizmin, Prag örneği özelinde SWOT Analiziyle değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu hedefe ulaşmak için, literatür taraması yapılmış ve Çekya’nın başkenti Prag’da aşırı turizm gözlemlenmiş olup, bu gözlemlerden elde edilen bilgiler SWOT Analizi yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; aşırı turizmin Prag destinasyonunun güçlü ve zayıf yönleri ve muhtemel fırsatları ve tehditleri ortaya konulmuştur. Aşırı turizmin destinasyonlara birçok olumlu ve olumsuz etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda, aşırı turizmin destinasyonlara faydalarının ve zararlarının değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik plan ve stratejilerin iyi bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Elde edilen bulgular değerlendirilerek çeşitli önerilere yer verilmiştir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Çolak, O., Kiper, V. ve Batman, O. (2020). Ölçüsüz Turizm’e (Over-Tourism) dair kavramsal bir yaklaşım, Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 12(23), 609-621.

Dodds, R. & Butler, R. (2019). Overtourism: issues, realities and solutions, De Gruyter, Berlín - Boston.

Dolanská, N. (2016). Hotelnictví, turismus a vzdělávání kapacita atraktivních městských center cestovního ruchu ve světě a v ČR, Prague City Tourism, Prague.

Dumbrovská, V. (2013). Development of the status of prague – tourist destination in the central european space, diplomová práce, Univerzita Karlova V Praze Přírodovědecká Fakulta.

Dumbrovská, V. (2017). Urban tourism development in prague: from tourist mecca to tourist ghetto- tourism in the city: towards an integrative agenda on urban tourism, Springer International Publishing, Basel.

Fialová, D. (2012). Cena za cestovní ruch: přínosy versus ztráty, Nakladatelství P3K s.r.o., Praha (Prague).

Goodwin, H. (2017). The challenge of overtourism, Responsible Tourism Partnership Working Paper, 4, 1-19.

Keskin, A. (2004). Türkiye’nin Turizm amaçlı uluslararası tanıtımında halkla ilişkiler faaliyetleri, antalya’ya turist getiren A grubu seyahat acenteleri örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi (T01628), Sosyal Bilimler Enstitüsü, Akdeniz Üniversitesi.

Prague City Tourism, (2019). 2019 Annual report prague city tourism, Prague City Tourism, Prague.

Prague City Tourism, (2020). Praha má novou strategii cestovního ruchu: více domácích turistů a potřeby města na prvním místě, Prague City Tourism Tisková Zpráva.

Šimková, E. (2015). Aktuální témata rozvoje venkovského cestovního ruchu v ČR, Gaudeamus, Hradec Králové.

World Tourism Organization (UNWTO), (2018). UNWTO tourism highlist, World Tourism Organization, Madrid.

World Tourism Organization (UNWTO), (2019a). International tourism highlights, World Tourism Organization, Madrid.

World Tourism Organization (UNWTO), (2019b). Overtourism’? understanding and managing urban tourism growth beyond perceptions, case studies, World Tourism Organization, Madrid.

Rafat A. & Skift (2018). The genesis of overtourism: why we came up with the term and what’s happened since. https://skift.com/2018/08/14/the-genesis-of-overtourism-why-we-came-up-with-the-term-and-whats-happened-since/

Statista (2023). Number of Passengers at Prague Airport 2006-2022. https://www.statista.com/statistics/ 738854/prague-airport-passenger-numbers/

Vikipedi, (2015). Vandallık. https://tr.wikipedia.org/wiki/Vandall%C4%B1k

Yarkıcı, S. (Fotoğrafçı). (2023). Prag’ın Kraliyet Yolu Bölgesi’nde aşırı turizm sonucu oluşan kalabalık.

Yarkıcı, S. (Fotoğrafçı). (2023). Prag’ın Charles Köprüsü (Karlův Most) Bölgesi’nde aşırı turizm sonucu oluşan kalabalık.

İndir

Yayınlanmış

2024-03-31

Nasıl Atıf Yapılır

Yarkıcı, S., & Yıldız, E. (2024). Yükselen Küresel Bir Sorun Olarak Aşırı Turizm: Prag Örneği. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 8(40), 452–461. https://doi.org/10.5281/zenodo.11089891