İzmir Olgunlaşma Enstitüsü’nde Dokunan Pamuklu Kumaşların Kökboya ile Boyanması ve Haslık Sonuçları


Özet Görüntüleme: 71 / PDF İndirme: 19

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.13881550

Anahtar Kelimeler:

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, Kökboya, Dokuma, Haslık Testleri

Özet

Kültürümüzün çok değerli iki unsuru olan dokuma ve doğal boyamacılık unutulmaya yüz tutmuş kültürel miraslarımız arasında yer almaktadır. Hızla gelişen sanayi üretimleri, toplumumuzun uzun dönemler boyunca geçim kaynağı olmuş el dokumacılığı ve doğal boyamacılığın giderek yavaşlamasına ve neredeyse yok olmasına sebep olmuştur.

İnsan sağlığına ve ekolojik dengesizliğe yol açan kimyasal kökenli üretimlerin, gün geçtikçe bilinçlenen toplumlar tarafından tercih edilmemesi ve geleneksel yöntemler ile üretilen sağlıklı ve çevre dostu tekstil ürünlerine artan ilgi ile birlikte yeniden trend olmaya başlamıştır.

Bu çalışmada İzmir Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde dokunan geleneksel kumaşların boyama öncesi mordanlama işlemleri, Manisa – Kırkağaç Bakır havzasından alan araştırması ile elde edilen kökboya (Rubia tinctorium) bitkisi ile boyanması ve haslık testlerinin yapılmasına yer verilmiştir.

Araştırma, nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Literatür taraması, yüz-yüze görüşme ve laboratuvar çalışma yöntemleri ile birlikte alan araştırması yapılmıştır. Yapılan laboratuvar çalışmalarının haslık değeri, boyama reçeteleri ve kumaş özellikleri bu makaleye dahil edilmiştir. Tüm aşamalar İzmir Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde bulunan doğal boyama ve Ar-Ge laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. 

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Çağan, H., & Öztürk, İ. (2022). Doğal Boyamada Mustafa Genç Ekolü Ve Bazı Reçetelerinin İpekli Kumaşlarda Uygulanması İle Haslık Testlerinin Yapılması. International Journal Of Social And Humanities Sciences Research (JSHSR), s. 1653-1662.

Genç, M. (2014). Başbakanlık Osmanlı Arşı̇v Belgelerinde Kökboya Ve Cehri̇ İle İlgili̇ Bazı Kayıtlar. Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi ART-E, s. 174 -212.

Genç, M. (2017). Sakarya Çevresi Doğal Boyarmadde Kaynakları ve Boyahaneler. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, s. 100-119.

Genç, M. (2020). Keçede Kökboya Kullanımı. Folklor Akademi Dergisi (Prof. Dr. H. Feriha Akpınarlı Armağan Sayısı), s. 33-52.

İndir

Yayınlanmış

2024-09-30

Nasıl Atıf Yapılır

Çağan, H., & Aydın, Şule. (2024). İzmir Olgunlaşma Enstitüsü’nde Dokunan Pamuklu Kumaşların Kökboya ile Boyanması ve Haslık Sonuçları . Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 8(46), 1222–1228. https://doi.org/10.5281/zenodo.13881550