Symbolism of Birds in Medieval Poetry As an Metaphysical Liberation and Existential Metamorphosis: Dante’s Divine Comedy and Farid ud-Din Attar’s The conference of Birds Inspire Chaucer’s Narrative in Trans-Cultural Continuum of Mystical Allegory


Özet Görüntüleme: 8 / PDF İndirme: 1

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14585810

Anahtar Kelimeler:

Orta Çağ Şiiri, Kuş Sembolü, Metafiziksel Özgürlük, Varoluşsal Dönüşüm, Mistik Alegori

Özet

Bu akademik çalışma, Dante Alighieri'nin İlahi Komedya’sı ile Geoffrey Chaucer’ın The Parliament of Fowls eseri arasındaki karmaşık metinlerarasılık ilişkisini ve tematik uyumu derinlemesine incelemektedir. Dante’nin, aşkı akıl ve ruhsal yücelik ile uyumlu bir birliktelik olarak yeniden tanımladığı, idealize edilmiş aşk anlayışını dönüştürücü bir biçimde reddedişi ve bu yaklaşımın Chaucer’ın romantik idealizmi çevreleyen toplumsal yapıları hicveden eleştirel üslubuna olan derin etkisi vurgulanmaktadır. Çalışma, Dante’nin “Virgil”i ile Chaucer’ın “Scipio Africanus” figürü arasındaki anlatısal paralellikleri irdeleyerek, Chaucer’ın Dantevari alegorik çerçeveleri yaratıcı bir şekilde özümseyişini ortaya koymaktadır. Ayrıca, eserlerde kuşların metafizik özgürlük ve varoluşsal dönüşümün birer sembolü olarak ele alınışı ön plana çıkarılmakta ve Chaucer’ın betimlemeleri, Ferîdüddin Attar’ın Mantıku't-Tayr eseriyle karşılaştırılarak, Chaucer’ın anlatısı mistik alegorinin kültürlerarası bir sürekliliği içinde konumlandırılmaktadır. Son olarak, bu analiz, her iki eserin de sürekliliğe meydan okuyan evrenselliğini ve entelektüel derinliğini vurgulayarak, onların Orta Çağ edebiyatını yeniden tanımlamadaki merkezi rolünü ve insanlık durumunu sorgulama ve aydınlatma konusundaki zamansız yetkinliğini tasdik etmektedir.

Dante Alighieri'nin yazdığı İlahi Komedya, şiir geleneği içinde en kalıcı miraslardan biri olarak geniş çapta kabul edilmektedir. Orta Çağ edebiyatı üzerinde önemli bir etkisi olmuş ve en uzun süre devam eden geleneklerden biri olarak kabul edilmektedir. Etkisi, modern, geç post-modern ve küreselci çağlarda hala aktiftir ve Hollywood filmleri ve video oyunları gibi çeşitli mecralarda gözlemlenebilir. Şüphesiz, pek çok kişiye ilham kaynağı olmuştur. Geoffrey Chaucer gibi İngiliz edebiyatının öncüsü olarak kabul edilen birçok şair ve sanatçı, bu eserden ilham almıştır. Chaucer’ın Canterbury Tales ve Parliament of Fowls eserlerinde anlatıcı için rehber figürü olarak “Scipio Africanus”u kullanması ile Dante’nin yolculuğu boyunca Romalı şair “Vergilius”u bir rehber olarak kullanması arasında bir benzetme yapılabilir. Ayrıca, Chaucer’ın aşkı çevreleyen sosyal çerçeve ve gelenekleri eleştirisi ile Dante’nin Beatrice’e duyduğu hislere dayalı olarak Paradiso’da bu geleneği reddetmesi arasında da bir paralellik kurulabilir. Chaucer’ın eleştirisi, romantik ilişkileri çevreleyen sosyal yapıyı içermektedir. Bu yazının amacı, Dante Alighieri'nin İlahi Komedya’sının Geoffrey Chaucer’ın Parliament of Fowls ve Canterbury Tales eserleri üzerindeki etkisini, ilgili dönemde incelemektir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Alighieri, Dante. The Divine Comedy of Dante Alighieri: Inferno. Edited and Translated by Robert M. Durling, Oxford University Press, 1996.

Alighieri, Dante. The Divine Comedy: Paradiso. Digital Dante, https://digitaldante.columbia.edu/dante/divine-comedy/paradiso/paradiso-27/.

Alexandra Gillespie. Print Culture and the Medieval Author: Chaucer, Lydgate, and Their Books, 1473–1557. Oxford: Oxford University Press, 2006.

Chaucer, Geoffrey. The Canterbury Tales, The General Prologue. The Norton Anthology: World Literature. 3 rd ed., vol. 1, W.W. Norton & Company, 2013, pp. 1202-1221.

Chaucer, Geoffrey. The Canterbury Tales, The Pardoner’s Tale. Translated by Neville Coghill, Penguin Classic, 1965, pp. 241-246.

Green, M., Animals in Celtic Life and Myth (London: Routledge, 1992).

Gurevich, A., Medieval Popular Culture (Cambridge: CUP, 1990).

Janina, R. (2006). "The Symbolic Life of Birds in Anglo-Saxon England" New York. All Saints Press.

Latham, R. E., A Dictionary of Medieval Latin from British Sources. Fascicule II: C (Oxford: OUP, 1981).

Latham, R. E., A Dictionary of Medieval Latin from British Sources. Fascicule II: C (Oxford: OUP, 1981).

Salisbury, J. E., The Beast Within: Animals in the Middle Ages, 2nd edn (London: Routledge, 2011).

Mann, Jill. 2009. From Aesop to Reynard: Beast Literature in MedievalBritain. Oxford: Oxford University Press.

University of Glasgow. “The World of Chaucer.” Chaucer's Influences, special.lib.gla.ac.uk/exhibns/ chaucer/influences.html.

Yayınlanmış

2024-12-31

Nasıl Atıf Yapılır

Sarıbaş, S. (2024). Symbolism of Birds in Medieval Poetry As an Metaphysical Liberation and Existential Metamorphosis: Dante’s Divine Comedy and Farid ud-Din Attar’s The conference of Birds Inspire Chaucer’s Narrative in Trans-Cultural Continuum of Mystical Allegory. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 8(49), 1731–1737. https://doi.org/10.5281/zenodo.14585810