İlkokul ve Ortaokullarda Öğretmen ve Öğrencilerin Okullarındaki Yaşam Kalitesi Hakkındaki Algıları (Giresun İli Örneği)
![](/public/ojsicons/gor.png)
![](/public/ojsicons/pdf.png)
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14788201Anahtar Kelimeler:
Okul yaşam kalitesi, Örtük program , Okul yaşam kalitesi ölçeğiÖzet
Araştırmanın amacı; Giresun ilinde bulunan ilk ve ortaokullarda görev yapan öğretmen ve öğrencilerin “Okul Yaşam Kalitesi” algılarını belirlemektir. Bu amaca yönelik olarak şu sorulara yanıt aranmıştır: Giresun ilinde bulunan ilk ve ortaokullarda öğretmen ve öğrencilerin okul yaşam kalitesi algısı nedir?, Giresun ilinde bulunan ilk ve ortaokullarda öğretmen ve öğrencilerin okul yaşam kalitesi algıları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?, Giresun ilinde bulunan ilk ve ortaokullarda öğretmen ve öğrencilerin cinsiyetlerine göre okul yaşam kalitesi algıları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?, Öğretmen ve öğrencilerin okul yaşam kalitesi algısı, okulun bulunduğu yerleşim birimine göre (köy, kasaba, ilçe, il) anlamlı bir farklılık göstermekte midir?
Araştırma nitel bir araştırma olarak gerçekleştirildi. Araştırmaya, Giresun ili, merkez ve Yağlıdere ilçelerindeki 80 öğretmen ve 240 öğrenci dâhil edildi. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanıldı. Toplanan anket verileri SPSS programında analiz edilmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin okul yaşam kalitesi algısına ilişkin görüşlerin öğrencilere göre daha olumlu olduğu, erkek öğretmenlerin bayan öğretmenlere göre derslerde işlenen konuları daha sıkıcı bulduğu, köy okullarında görev yapan öğretmenlerin okullarını sevmediği ve başarının öğrencileri için bir anlam ifade etmediği düşündükleri, köylerde öğrenim gören öğrencilerin başka bir okulda daha başarılı olacaklarını düşündükleri tespit edilmiştir.
İndirmeler
Referanslar
Akyüz, G. (2006). Geriatrik Hastalarda Yaşam Kalitesi. Rehabilitasyon Dergisi, 52 (Özel Ek A): A57A59.
Aydın, A. (1998). Sınıf Yönetimi, Ankara: Anı Yayıncılık, Reklâm San. Tic. Ltd. Şti.
Celep, C. ve Erdoğan, S. (2002) Ortaöğretimde olumlu öğretmen-öğrenci ilişkileri, Eğitim ve Bilim, 27, 13-22, 2002.
Çamur, E. (2006). “Liselerde Öğrenme İklimine İlişkin Yönetici, Öğretmen, Veli ve Öğrenci Görüşleri,” Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Anabilim Dalı İzmir.
Çınar, İ. (2007). “Eğitimde Atatürkçülük ve Örtük Program.” Atatürkçü Düşünce Dergisi, Mart – Nisan.
Demirel, Ö. (2004). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme (4.Basım). Ankara: PegemAYayıncılık.
Doğanay, A., Sarı, M. (2006). Öğrencilerin üniversitedeki yaşam kalitesine ilişkin algılarının demokratik yaşam kültürü çerçevesinde değerlendirilmesi (Çukurova Üniversitesi Örneği). Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4(16), 107-128.
Doğanay, A. (2007). Üst düzey düşünme becerilerinin öğretimi. İçinde: A. Doğanay (Ed), Öğretim ilke ve yöntemleri, (279-331). Ankara: Pagema Yayıncılık.
Durmaz A. (2008). “Liselerde Okul Yaşam Kalitesi Kırklareli Örneği”. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi Teftiş Planlaması Bilim Dalı, Edirne.
Epstein, J. L., & McPartland, J. M. (1976). The concept and measurement of the quality of school life. American Educational Research Journal, 13(1), 15-30.
Flanagan, JC (1978). Flanagan Yaşam Kalitesi Ölçeği (QOLS) [Veritabanı kaydı]. APA PsycTests.
Farquhar, M. (1995). Definitions of quality of life: A taxonomy. Journal of Advanced Nursing, 22(3), 502-508.
Fine, M. (1986). Why urban adolescents drop into and out of public school. Teachers College Record, 87(3), 393-409.
İlmen, E. (2010). “Okul Grubunun Okul Yaşam Kalitesi ve Akadamik Başarı Üzerinde Etkisi” Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı, Van.
İnal, U. (2009). “Adana İl Sınırlarında YİBO’ larda bulunan Öğretmen ve Öğrencilerin Okul Okul Yaşam Kalitesi Algılarının İncelenmesi”, Yayınlanmış Yüksek Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Adana.
Kantarcı, H. (1992). Toplam kalite kontrol ve endüstri ilişkileri ile etkileşim. TÜSİAD 1. Ulusal Kongresi. İstanbul: TÜSİAD Yayınları
Kızmaz, Z. (2006). “Okullardaki Şiddet Davranışının Kaynakları Üzerine Kuramsal Bir Yaklaşım”, C.Ü Sosyal Bilimler Dergisi, 30 (1), 47-70.
Korkmaz, G. (2009). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin okul yaşam kalitesini algılama düzeyleri ve mesleki tutumlarının incelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Çukurova Üniversitesi, Adana.
Peterson, A. (2007) Get moving! Physical activity counseling in primary care Journal of the American Academy of Nurse Practitioners 19: 349–357
Sarı, M. (2003). “Okul Yaşam Kalitesi: Tanımı, Değişkenleri ve Ölçülmesi” http://egitim.cukurova.edu.tr/ efdergi/download/64.pdf
Sarı, M. (2007). “Demokratik değerlerin kazanımı sürecinde örtük program, düşük ve yüksek okul yaşam kalitesine sahip iki ilköğretim nitel bir çalışma”, Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
Sarı, M., Cenkseven, F. (2007). “İlköğretim öğrencilerinde okul yaşam kalitesi ve benlik kavramı”. 16. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Sözlü Bildiri,5–7 Eylül, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
Sarı, M., Cenkseven, F., (2008). “İlköğretim öğrencilerinde okul yaşam kalitesi ve benlik kavramı”. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi 5:2.
Sarı, M. Ötünç, E., Erceylan, H. (2007). “Liselerde okul yaşam kalitesi, Adana İli Örneği,” Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, c.13. S.50. ss.297 –320.
Şişman, M. (2002). Eğitimde Mükemmellik Arayışı: Etkili Okullar Sağlık Hizmetleri”. Sağlık ve Toplum. 3: Temmuz-Eylül, Ankara: Pegem A Yay.
Stecher, B. ve Borko, H. (2002). Integrating Findings from Survey and Case Studies: Examples from A Study of Standards – Based Educational Reform. Journal of Educational Policy, 17(5), 547-560.
Tekkanat, Ç. (2008). “Öğretmenlik Bölümünde Okuyan Öğrencilerde Yaşam Kalitesi ve Fiziksel Aktivite Düzeyleri”, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
Tezcan, M. (1996). Eğitim Sosyolojisi (11. Basım), Feryal Matbaa.
Türedi, H. (2008). “Örtük programın eğitimdeki önemi ve yeri”, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
Türkyılmaz, M. (2010). “Öğretmenlerin Okul Kalitesini Algılamalarındaki Farklılıklar”, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 11(2), 285-304.
Yancar, C. (2005). Madde Bağımlılarında İkinci Eksen Komorbidite ve Kişilik Özelliklerinin Bağımlılık Şiddeti ve Yaşam Kalitesine Etkisinin Değerlendirilmesi, Uzmanlık Tezi, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul.
Yavuzer, H. (1996). Çocuk Psikolojisi (8. Baskı), Remzi Kitabevi A. Ş.
Yılmaz, K. (2005). “İlköğretim okulu Öğrencilerinin Okul Yaşamının Niteliğine İlişkin Görüşleri”, Pamukkale Üniversitesi Dergisi, 1 (17), 1–13.
Yılmaz, K. (2002). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Liderlik Davranışlarıyla Öğretmenlerin Öğrenci Kontrol Yaklaşımları ve Öğrencilerin Okul Yaşamının Niteliğine İlişkin Algıları Arasındaki İlişkiler. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
Yüksel, S. (2007). Örtük Program, Eğitimde Saklı Uygulamalar (1. Basım), Nobel Yayın Dağıtım.
Varış, F. (1996). Eğitimde Program Geliştirme Teoriler Teknikler (6. Basım), Alkım Kitapçılık Yayıncılık.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Premium e-Journal of Social Sciences (PEJOSS)
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.