DİN ve MİTOLOJİ BAĞLAMINDA VAFTİZCİ YAHYA


Özet Görüntüleme: 47 / PDF İndirme: 36

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.37242/pejoss.17

Anahtar Kelimeler:

Vaftizci Yahya, Din, Mitoloji

Özet

Din, kavramsal tanımında “insanları saâdet-i ebediyyeye yani sonsuz saadete, huzura götürmek için Allah-ü Teâlâ tarafından peygamberleri vasıtasıyla gösterilen yol” demektir (URL1). Kısaca yorumladığımızda; Allah tarafından konulan kanunların, insanlara yaradılış gayesini ve varoluş hikmetini bildirir. İnsan yaradılışından bu yana her dönemde tapınma ihtiyacı hissetmiş, fıtratında var olan sığınma duygusuyla, kendisinden üstün ve koruyucu bir maneviyat arayışı içinde olmuştur. Bu bağlamda, ilahi önderlerin (peygamberler) olmadığı dönemlerde veyahut tanrıyı görünmeyen değil de kafalarındaki tanrı olgusuna uydurmak istedikleri için kendilerince kutsal gördükleri insan ya da objeleri de dönem dönem tanrılaştırmışlardır. Özellikle batı mitolojisinde gördüğümüz birçok inanç efsaneleri de bu anlayışla oluşmuş ve çoğu semavi dinlerin temelinden öykülenmiştir. Araştırmamızda, tüm bu değerlendirmeler ışığında Vaftizci Yahya üzerinden din-mitoloji arasındaki bağlantıyı İncil ve Kur’an-ı Kerim’den ayetlerle de inceleyerek bunların sanat eserlerindeki yansımasını anlamaya çalışacağız.
Ayrıca araştırmada, kavramsal yaklaşımlarla beraber batılı ressamların yaptığı eserlerde de dinsel öğelerin sembollerle nasıl yansıtıldığını değerlendireceğiz.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2020-06-08

Nasıl Atıf Yapılır

KARAKIZ, Çağlar. (2020). DİN ve MİTOLOJİ BAĞLAMINDA VAFTİZCİ YAHYA. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 4(4), 22–29. https://doi.org/10.37242/pejoss.17