Domenico Gabrielli’nin Viyolonsel için Yazdığı Eserler ve Kullandığı Müzikal Formlar Üzerine Bir İnceleme
Özet Görüntüleme: 58 / PDF İndirme: 26
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.11218256Anahtar Kelimeler:
Domenico Gabrielli, Viyolonsel eserleri, Müzikal formlarÖzet
Barok dönem müzik tarihi içerisinde geniş bir zaman dilimini kapsayan ve önemli müzikal gelişmelerin yer aldığı bir dönem olarak bilinmektedir. İtalya ise sanat alanında bu döneme damgasını vuran, birçok önemli müzik merkezine ev sahipliği yapan Avrupa’nın sayılı ülkelerinden biridir. İtalya’da dört büyük merkez bulunmaktadır. Bu önemli sanat merkezlerinden biri de Bolonya’dır. Çalışmada Bolonya Okulu ve bu okulun ön plana çıkmasını sağlayan kurumların öneminden, bu kurumlara bağlantılı olarak solo viyolonsel besteciliği ve icracılığının gelişimi ile ilgili bilgiler yer almaktadır. İkinci bölüm Domenico Gabrielli’nin kısa özgeçmişini barındırırken bu bölümü takip eden diğer bölümde ise Gabrielli’ye ait ve bu makalenin amacını ortaya koyan solo viyolonsel eserleri, bu eserlerin müzikal formları üzerine bir inceleme yer almaktadır.
İndirmeler
Referanslar
Ayday, N. (2023). Francesco Paolo Tomaso Supriani’nin Solo Viyolonsel için Bestelediği 12 Toccata Eseri Üzerine Bir İnceleme. Müzikte Sanatsal Yaklaşımlar, Livre de Lyon, s.15-29.
Carter, B. (2008). An Examination of Sources as They Pertain to Domenico Gabrielli’s First Ricercarfor Violoncello Solo. https://www.cello.org/Newsletter/Articles/gabrielli/gabrielli.htm
Dickey, B., & Carter, S. (2012). A Performer’s Guide to Seventeenth-Century Music. Indiana University Press.
Hamilton, G.R. (1984). The Origins of Solo Cello Literature and Performance. [Doktora Tezi]. University of Kansas.
Kiper, F. & Baysal, O. (2023, Ocak). Bologna Okulu ve Francesco Onofrio Manfredini’nin 10 Numaralı Mi Minör Sinfonia’sındaki Kompozisyonel Unsurların İncelenmesi. Sahne ve Müzik Eğitim Araştırma Dergisi, 9(16), 1-41.
Leung, C.Y. (2021). The Pedagogical Value of Domenico Gabrielli’s Seven Ricercari. [Yüksek Lisans Tezi]. Florida State University College of Music.
Micheletti, A., & Silva, S.T. (2013). O Violoncelo Italiano: De Bolonha e Veneza a Boccherini. XXIII. Congresso da Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Música.
Micheletti, A., & Silva, S.T. (2014). Cello Development from Gabrielli to Vivaldi. Artigos Cientificos, 14(2), 269.
Powell J.B. (2019). A Performing Edition pf Gabrielli’s 7 Ricercari for Violoncello Solo, with a Historical Investigation and Recommendations for Performance. [Yüksek Lisans Tezi]. The University of Queensland.
Straeten, E.S.J. (1915). History of the Violoncello, The Viol da Gamba, Their Precursors and Collateral Instruments. New York: AMS Press.
Truitt, R.T. (1961, Ağustos). The Violoncello Concertos of Peter Ritter, Manheim 1763-1846. [Yüksek Lisans Tezi]. Boston University.
https://www.clicmusique.com/gabrielli-domenico-integrale-pour-violoncelle-p-53464.html
https://imslp.org/wiki/Ricercari%2C_canone_e_sonate_per_violoncello_(Gabrielli%2C_Do
menico)
https://imslp.org/wiki/Cello_Sonata_No.1_(Gabrielli%2C_Domenico)
https://imslp.org/wiki/Cello_Sonata_No.2_(Gabrielli%2C_Domenico)
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Premium e-Journal of Social Sciences (PEJOSS)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.