SOSYAL BİLGİLER DERSİ OYUNLA ÖĞRENMENİN ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA


Özet Görüntüleme: 56 / PDF İndirme: 37

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.37242/pejoss.4249

Anahtar Kelimeler:

Oyunla Öğrenme, Sosyal Bilgiler, Materyal Geliştirme

Özet

Bu çalışma, sınıfta oyunla öğrenmeye yer vermenin önemini vurgulayarak, öğrenimi kolaylaştırıp eğlenceli hale getirecek bir sosyal bilgiler materyalinin öğretim etkililiğini araştırmaktadır. Öğretmenin, çocuklara oyunu yöneten kurallar ve süreç hakkında sorular sorması ve ardından çocukları kendi bilgi birikimleri aracılığıyla bağlantı kurmaya teşvik etmesi öğrenmeyi kalıcı hale getireceği düşünülmektedir.

Araştırma ortaokul 7. Sınıf öğrencileri ile sınırlandırılmıştır. Çalışma 3. farklı sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapıya sahip ortaokul öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir.

2021-2022 eğitim öğretim yılında öğrenim gören farklı sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapıya sahip 30 öğrenci 15’li iki gruba ayrılarak deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Araştırmada deney grubuna aktif öğrenmeye uygun materyallerle, kontrol grubuna ise geleneksel yönteme bağlı olarak düz anlatım, soru-cevap tekniği ile etkinlikler yapılmıştır.

Çalışmanın öğretme etkisinin araştırılması için birbiriyle eş değer 20’şer sorudan oluşan, içeriği oyun kaynağındaki bilgilerden oluşan test hazırlanmıştır. Deney ve kontrol grubuna bu testler uygulanarak öğretimin kalıcılığı ölçülmüştür.

Araştırma öğrencilerin; sunum yoluyla öğrenme ve oyunla öğrenme ortamında öğrencilerin gösterdiği başarıyı ölçmüştür. Elde edilen bulgular ile zamanla sürdürülen öğrenme kazanımları, yeni problemlere beceri transferi, kazanılan bilginin daha doğru hatırlanması, kavramların daha derin anlaşılması ve kavramlar arasında daha iyi bağlantılar kurma sonuçlarına ulaşılmıştır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2022-10-29

Nasıl Atıf Yapılır

CURA, S., CURA, A., BÜYÜKİKİZ KÜTKÜT, H., TEKİN, S., & DAVRAN, B. (2022). SOSYAL BİLGİLER DERSİ OYUNLA ÖĞRENMENİN ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Premium E-Journal of Social Sciences (PEJOSS), 6(23), 379–386. https://doi.org/10.37242/pejoss.4249