İşletme Yönetiminde Zihinsel Modellerin Kullanımı
Özet Görüntüleme: 66 / PDF İndirme: 44
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10450611Anahtar Kelimeler:
İşletme Yönetimi, Zihinsel Modeller, Karar Verme Süreçleri, Stratejik Planlama, Rekabet Analizi, Örgütsel ÖğrenmeÖzet
Günümüz işletmeleri, karmaşık ve dinamik bir iş ortamında faaliyet göstermektedir. Bu bağlamda, işletme yöneticileri, karar verme süreçlerinde etkili stratejiler geliştirmek ve başarılı sonuçlar elde etmek için farklı araçlara ve yaklaşımlara ihtiyaç duymaktadır. Zihinsel modeller, işletme yönetiminde kullanılan önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Zihinsel modeller, bireylerin yaşadıkları dünya hakkındaki algılarını, inançlarını ve anlayışlarını şekillendiren bilişsel yapılar olarak tanımlanmaktadır. İşletme yönetiminde zihinsel modeller ile yöneticilerin karar verme süreçlerinde kullanabilecekleri zihinsel haritalar oluşturulabilir. Bu zihinsel haritalar, işletme yöneticilerine farklı senaryoları değerlendirme, riskleri analiz etme ve stratejik planlama yapma konularında rehberlik eder.
Bu çalışma, işletme yönetiminde zihinsel modellerin kullanımının çeşitli yönlerini ele almaktadır. Bunlar arasında, problem çözme süreçlerinde zihinsel modellerin rolü, stratejik planlama ve gelecek hedeflerini planlarken zihinsel modellerin etkin kullanımı, risk değerlendirmesi ve kriz yönetiminde zihinsel modellerin önemi bulunmaktadır. Ayrıca, örgütsel öğrenme süreçlerinde zihinsel modellerin nasıl şekillendiği ve değiştirilebileceği konuları da bu makale kapsamında ele alınmaktadır. Sonuç olarak, işletmelerin yönetiminde zihinsel modellerin kullanımı, işletme yöneticilerine farklı bakış açıları kazandırarak karar verme süreçlerini zenginleştirir ve işletmelerin başarılı olma olasılığını arttırır. Bu nedenle, işletme yöneticileri ve akademisyenler için zihinsel modellerin doğru anlaşılması ve etkili bir şekilde kullanılması büyük önem taşımaktadır.
İndirmeler
Referanslar
Alkiş, H., & Öztürk, Y. (2009). Otel İşletmelerinde Motivasyon Faktörleri Üzerine Bir Araştırma. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 8(28), 212-236.
Holyoak, K. J., Thagard, P. (1997). The analogical mind. American Psychologist, 52(1), 35-44.
Hunter, J. E. G., & Van Den Berg, J. M. C. (2020). Mental models in business: A review of the literature. International Journal of Management Reviews, 22(4), 511-536.
Johnson, L. P. N. (2001). Mental models and deduction. Trends in Cognitive Sciences, 5(10), 434-442.
Kahneman, D. R. A., Slovic, P., Tversky, A. (1993). Zihinsel models and decision making in organizations. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 58(1), 257-272.
Krippendorff, K. (2018). Content analysis: An introduction to its methodology (4th ed.). Sage Publications.
Lado, A. G., Boyd, T. M., Wright, J. A. (2004). Mental models in business: A review of the literature. Academy of Management Review, 29(4), 823-845.
Lim, B. C., Klein, K. J. (2006). Team mental models and team performance: A field study of the effects of team mental model similarity and accuracy. Journal of Organizational Behavior, 27(4), 403-418.
Mind Map on Industries Analysis: Reduce Business Risk. (2023, December). Ayoa. https://www.ayoa.com/ ourblog/mind-map-on-industries-analysis-reduce-business-risk
Nast, J. (2012). Idea mapping: How to access your hidden brain power, learn faster, remember more, and achieve success in business. John Wiley & Sons.
Porter, M. E. (2008). Competitive strategy: Techniques for analyzing industries and competitors. Simon and Schuster.
Sterman, J. D. (1998). Mental models and the management of complex systems. System Dynamics Review, 14(3), 219-245.
Thagard, P. (2012). The cognitive science of science: Explanation, discovery, and conceptual change. MIT Press.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Premium e-Journal of Social Science (PEJOSS)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.