İş Yaşamında Örgüt İkliminin Örgütsel Vatandaşlığa Etkisinde Örgüt Kültürünün Aracı Rolü Ve Buna Yönelik Bir Araştırma
Özet Görüntüleme: 184 / PDF İndirme: 98
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.13642361Anahtar Kelimeler:
Örgüt İklimi, Örgütsel Vatandaşlık, Örgüt KültürüÖzet
Bu araştırmanın amacı işletmelerde örgüt ikliminin örgütsel vatandaşlık davranışına etkisinde örgüt kültürünün aracı rolünün incelenmesidir. Bu amaçla İstanbul ilindeki özel sektöre ait 5 işletmedeki 300 çalışanın hissettiği örgüt ikliminin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde örgüt kültürünün aracı rolü değerlendirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Tilki (2021) tarafından geliştirilen “Örgütsel İklim Ölçeği”, Tilki (2021) tarafından geliştirilen “Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği” ve Darıcı (2023) tarafından geliştirilen “Örgüt Kültürü Ölçeği” kullanılmıştır. Anket formu katılımcılara Google Formlar uygulaması üzerinden çevrimiçi olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programında analiz edilmiştir. Ölçeklerden edinilen puan ortalamalarını karşılaştırmak için t-testi ve ANOVA, değişenler arasındaki ilişkinin incelenmesinde Pearson Korelasyon testi uygulanmıştır. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki etkinin incelenmesinde Regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında katılımcıların yaş, eğitim durumu, çalışma şekli ve kıdem değişkenlerine göre algıladıkları örgüt ikliminin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde örgüt kültürünün aracı rolü analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, örgüt ikliminin çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışları üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu ve olumlu bir örgüt ikliminin çalışan bağlılığı ile performansını artırabileceğini sonucuna ulaşılmıştır. Örgüt kültürünün de çalışan davranışlarını şekillendiren önemli bir faktör olduğu ve örgütsel vatandaşlık davranışlarını doğrudan etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca, örgüt kültürünün örgüt ikliminin örgütsel vatandaşlık üzerindeki etkisinde aracılık rolü oynadığı tespit edilmiştir.
İndirmeler
Referanslar
Armstrong, M. (1990). Management Processes and Functions, Institute of Personnel Management.
Benk, O. (2017). Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi: Bir Kamu Kurumunda Araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Çekmecelioğlu, H. (2006). Örgüt İklimi, Duygusal Bağlılık Ve Yaratıcılık Arasındaki İlişkilerin Değerlendirilmesi: Bir Araştırma. İktisadi İdari Bilimler Dergisi. 20/2.
Çelik, B. (2022). Örgütsel İletişim Ve Örgütsel Vatandaşlık İlişkisinde Örgütsel Uyumun Rolü: Banka Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Çelikel, F. (2021). Örgüt İklimi Ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Açısından Cam Tavan Algısı: Ankara’daki Konaklama İşletmelerinde Çalışanlar Üzerinde Bir Analiz [Yayımlanmamış doktora tezi]. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Darıcı, S. (2023). İş Tatmini Ve Örgütsel Bağlılığın Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerindeki Etkisinde Örgüt Kültürünün Aracı Rolü Ve Buna Yönelik Bir Araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Doğaner, M. (2022). Örgütsel Adaletin Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerine Etkisinde Örgütsel Güvenin Aracılık Etkisi Ve Bir Araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Erdem, F. (1996). İşletme Kültürü, Friedrich Naumann Vakfı ve Akdeniz Üniversitesi Yayınları.
Ergin, Ö. (2022). Örgüt Kültürü ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı: Ulusal ve Uluslararası İşletmeler Üzerinde Bir Analiz [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Şırnak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Erkan, M. (2017). Örgüt İklimi İle Örgütsel Vatandaşlık Arasındaki İiişkide Psikolojik Sözleşmenin Aracılık Etkisi: Adıyaman Üniversitesi Örneği [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Fırat, E. (2022). Çalışmaya Tutkunluk ve Algılanan Aşırı Nitelikliğin Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerindeki Etkileri [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Nevşehir Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Genç, N. (1993). Örgüt Kültürünün Oluşumu ve Bireysel ve Örgütsel Davranışlar Üzerindeki Etkisi, Atatürk Üniversitesi iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1-2.
Güney, S. (2017). Örgütsel Davranış, 5. Baskı, Nobel Yayıncılık.
Gürer, A.C. (2029). Örgütsel Bağlılığın Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve İşten Ayrılma Niyetine Etkisi: Yerel Yönetimlerde Bir Araştırma Bursa Büyükşehir Belediyesi Örneği [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Gürgen, H. (1997). Örgütlerde İletişim Kalitesi, Der Yayınları.
Keskin, Z. (2015). Örgüt Kültürü ve Örgüte Bağlılık Arasındaki İlişki: Öğretim Üyelerine Yönelik Bir Uygulama [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Kobya, M. (2023). Özel Hastane Sağlık Çalışanlarıyla Örgüt Kültürünün Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Örgütsel Bağlılık, Ve Örgütsel Sosyalleşmeye Etkisi [Yayımlanmamış doktora tezi].
Louis, M. (1985). An Investigators Guide to Workplace Culture, Ed: P.Frost ve Digerleri, Organizational Culture, Sage Publish.
Maxim, R. ve Pirjol, F. (2012). Organizational Culture and Its Way of Expression within
Nayır. S. (2020). İnsan Kaynaklarının Örgütsel Adalet, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve Örgüt Kültürü Algıları Üzerine Bir Araştırma [Yayımlanmamış doktora tezi]. İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Oltulu, E. (2021). Örgütsel Bağlılık ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışının İş Doyumuna Etkisi, Kamu Sağlık Kuruluşlarında Bir Araştırma [Yayımlanmamış doktora tezi]. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Pala, Y. (2020). Örgüt İklimi İle Örgütsel Özdeşleşme Arasındaki İlişki: Sivas Örneği [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Salihoğlu, K. (2019). Örgütsel Çatışma ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Şeker, H. (2016). Örgüt Kültürü ve İnovasyon Arasındaki İlişki ve Bir Araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Tatar, H. (2019). Örgüt İklimi İle Örgütsel Sessizlik Arasındaki İlişki [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Tilki, İ. (2021). Örgüt İklimi Ve Algılanan Örgütsel Desteğin Örgütsel Vatandaşlık Davranışına Etkisi Üzerine Sağlık Sektöründe Bir Araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitsüsü.
Tortumlu, M. ve Taş M. A. (2019) Örgüt İklimi, İş Stresi Ve Çalışan Performansı İlişkisi: İstanbul Avrupa Yakası İlçe Belediyelerinde Bir Uygulama. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 7/18.
Uzun, İ. (2020). Büyükşehir Belediye Çalışanlarının Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılıklarının Araştırılması: Karşılıklı Bir Analiz [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Varol, M. (1993). Örgüt Sosyolojisine Giriş, 2. Baskı, Ankara Üniversitesi Yayınevi.
Vural, Z.B. (1998). Kurum Kültürü, İletişim Yayınları.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Premium e-Journal of Social Sciences (PEJOSS)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.